Novinky ze života komunity

Německý nacista má v Prievidzi ulici

Zastupitelstvo slovenské Prievidze pojmenovalo přístupovou ulici k průmyslovému parku po někdejším členovi NSDAP Maxovi Broseovi. Vedení města reagovalo na žádost investora, německé firmy Brose. Rozhodnutí Prievidze odsoudil Ústřední svaz židovských náboženských obcí na Slovensku.
„Zástupci města Prievidza se naivně domnívají, že oslavou německého nacisty zabezpečí investice pro město. Je možné, že chtěli ukázat, že všechno je na prodej, i morálka, záleží jen na ceně,“ uvedla podle novinek.cz mluvčí svazu Lucia Livschitz Kollárová.
Max Brose (1884-1968) byl zakladatelem společnosti Metallwerk Max Brose & Co., která od roku 1936 vyráběla pro Wehrmacht. Za druhé světové války ve firmě pracovalo až 900 lidí, mezi nimiž byli u váleční vězni a nucenně nasazení. Brose byl členem NSDAP od roku 1933. V roce 1938 byl jmenován úřadem pro válečné hospodářství a vyzbrojování do funkce Wehrwirtschaftsführer. Takových „vůdců válečného hospodářství“ bylo v nacistickém Německu asi 400. Vždy se jednalo o představitele firem, které byly důležité pro válečné hospodářství.
Michael Stoschek, který je vnukem Maxe Broseho a dnešním šéfem firmy Brose, inicioval podobné přejmenování ulice v německému městě Coburg, kde stojí sídlo rodinného podniku, jež vyrábí komponenty pro automobily. Zde se spor o přejmenování táhl deset let a v letošním roce firma rovněž firma prosadila svou. Podle zpráv v německých médiích vedení společnosti Brose dokonce šlo tak daleko, že odmítlo finančně podpořit místní spolky a organizace kvůli původnímu negativnímu stanovisku zástupců města.
Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com