Novinky ze života komunity

Neúspěšná návštěva Johna Kerryho v Izraeli

Americký ministr zahraničí John Kerry navštívil v úterý Izrael poprvé od loňského léta. Už se ani nepokoušel oživit mírový proces, který zkrachoval loni v dubnu. V zemi už druhý měsíc pokračuje, a dokonce sílí palestinské teroristické útoky a nikdo nemá chuť k ústupkům.

Počet obětí skoro stovky útoků nožem, automobilem nebo střelnou zbraní vystoupil do čtvrtečního poledne na 23 a kromě 20 Izraelců zahrnuje i jednoho Američana, Eritrejce a Palestince. Zraněných je přes 200, množství Arabů zabitých při pokusu o vraždu nebo nepokojích přesáhlo stovku a na 500 dalších bylo zatčeno. Při palestinském vraždění umírají mladí i staří, naposledy 18letý voják a 21letá dívka. Zradikalizovaná palestinská mládež se chová jako smyslů zbavená – v pondělí dvě školačky ve věku 14 a 16 let bodaly slepě nůžkami do lidí na jeruzalémském tržišti Machane Jehuda a paradoxně zabily 70letého Palestince.


 

Uklidnění násilností není jednoduché – útoků se dopouštějí jednotlivci, a nikoli organizované skupiny, většina násilníků nemá teroristickou minulost, jednají impulsivně a zpravodajské služby o nich nemají žádné záznamy. Nejmladšímu útočníkovi je jedenáct let a za neúspěšný pokus o vraždu člena ochranky jeruzalémské tramvaje nemůže být trestně stíhán.

Izraelská vláda schválila řadu bezpečnostních opatření, ale vlna terorismu se nezastavila ani nepolevila. Kerry naznačil, že by násilí mohly zmírnit nějaké izraelské ústupky, ale premiér Binjamin Netanjahu prohlásil, že žádné neudělá, dokud útoky nepřestanou. Byl by ochoten předat palestinské samosprávě část území Západního břehu pod izraelskou správou, ale pouze výměnou za americký souhlas s rozšiřováním izraelských osad – a ten zase odmítl Kerry.

Ministr však jednoznačně odsoudil palestinské násilnosti a uznal právo Izraele na sebeobranu. V Ramalláhu jej za to čekala protestní demonstrace hnutí Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse. Kerry Abbáse požádal, aby pomohl násilí uklidnit, ale ten odpověděl, že Palestinci se „jen brání izraelské agresi a provokacím“.

Abbás se chová, jako by byl na dlouhé dovolené na pustém ostrově nebo se nastavil na automatický režim. Předvedl to i v pondělním prohlášení pro OSN u příležitosti takzvaného Mezinárodního dne solidarity s palestinským lidem. Zopakoval, co prohlašuje už dva měsíce bez ohledu na fakta – Izrael prý chce změnit status quo na Chrámové hoře a „historický a demografický charakter Jeruzaléma“, bezdůvodně vraždí Palestince a nechává osadníky napadat muslimská i křesťanská svatá místa. Palestinské teroristické útoky neodsoudil dodnes jediným slovem. Valné shromáždění OSN pak při téže příležitosti přiřklo vinu za současné násilnosti Izraeli, aniž se zmínilo o palestinském vraždění.

Podobnou vnímavost ukázal v pondělí i zmocněnec OSN pro Blízký východ Nikolaj Mladenov – uprostřed vlny terorismu navštívil Hebron, kde dochází k nejvíce útokům a který jeho obyvatelé sami nazvali „městem palestinské zuřivosti“, a vyzval Izrael, aby zrušil bezpečnostní opatření, protože omezují pohyb Palestinců.

John Kerry se chtěl pokusit zmírnit napětí, ale zjistil, že situace je tak špatná, že to nejde. Pokusy o oživení mírového procesu už Washington vzdal a Barack Obama nedávno řekl, že s žádným posunem na Blízkém východě v době svého mandátu nepočítá. Jednání o míru není za současných okolností už ani vzdálenou nadějí.

 

Gita Zbavitelová, Český rozhlas

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com