Novinky ze života komunity

Josef Schuster: Dříve nebo později budeme muset stanovit pevnou horní hranice pro počet lidí, které může Německo přijmout

Josef Schuster při akci pro běžence v Berlíně (foto Gregor Zielke)

Josef Schuster při akci pro běžence v Berlíně (foto Gregor Zielke)

„Mnoho běženců prchá před terorem Islámského státu (IS) a chce žít svobodně a v míru. Zároveň ale pocházejí z kultur, jejichž pevnou součástí jsou nenávist vůči Židům a netolerance,” řekl předseda Ústřední židovské rady v Německu Josef Schuster pro noviny Die Welt. Jeho vyjádření z pondělí 23. listopadu nepřímo vstoupilo do debaty mezi kancléřskou Angelou Merkelovou (CDU) a Horstem Seehoferem (CSU). Právě Seehofer, který je ministerským předsedou Bavorska, prosazuje omezení počtu imigrantů, kterých jen letos bylo zatím zaregistrováno na 900 tisíc a je pravděpodobné, že tento počet významně přesáhne milion.


 

Schuster se vyslovil pro stanovení pevné horní hranice pro počet běženců, které může Německo přijmout. „Dříve nebo později se bez takové horní hranice neobejdeme,” prohlásil. Podle Schustera je nutné, aby se běženci integrovali do německé společnosti. Pokud ale budou jejich počty příliš vysoké, bude toto začlenění stále obtížnější. Upozornil i na to, že uprchlíci přicházejí z kulturního prostředí, kde je jiný pohled na rovnoprávnost žena a mužů nebo na zacházení s homosexuály. Schuster neuvedl nic nového, co by do té doby již nezaznělo.

Poslední říjnové vydání Welt am Sonntag například citovalo z dokumentu německých bezpečnostních a zpravodajských služeb, že v souvislosti s rostoucím přílivem uprchlíků je importován i islámský extremismus, protižidovská nenávist a rozdílené vnímání společenských hodnot a práva. Dokument uváděl, že již dnes v Německu existují uzavřené muslimské komunity, které mají jen velmi omezený kontakt s většinovou společností, proto nelze počítat s tím, že se nové stovky tisíc ilegálních imigrantů začlení do německé společnosti. Vzniklá situace může destabilizovat poměry v Německu i kvůli radikalizaci německé společnosti, která nesdílí názory politických elit.

Vyjádření Schustera vyvolalo v rámci německé židovské obce protichůdné ohlasy, což by nikoho s ohledem na židovskou tradici nemělo překvapit. Někteří jej chválí za odvahu formulovat tyto obavy veřejně, jiní je kritizují za podporu doposud osamocené CSU. Stephan Kramer uvedl, že i když uprchlíci přicházejí ze zemí, kde je antisemitismus běžnou součástí školní výuky, pak to ještě neznamená, že je většina běženců antisemity. I v Česku si Schuster vysloužil kritiku za rasismus od Michala Komárka ze serveru Romea a předsedy muslimských obcí Muneeba Hassana Alrawiho, který označil jeho výroky za nebezpečné.

Nikdo u nás však nezkoumal souvislosti, za nichž Schuster své výroky pronesl. Německá židovská komunita je dlouhodobě aktivní při pomoci běžencům. Například v neděli 15. listopadu, dva dny po posledních teroristických útocích v Paříži, probíhal celoněmecký den dobrých skutků židovské komunity (Mitzvah Day Deutschland 2015). Kolem dvou tisíc dobrovolníků ze židovských obcí a organizací se zapojilo především do pomoci uprchlíků. I Schuster navštívil zařízení pro běžence v Berlíně. Zdůraznil, že i tak krátce po útocích bylo důležité, aby se Mitzvah Day uskutečnil, protože pomoc lidem v nouzi je židovským přikázáním. „Pokud bychom nyní zrušili naše snahy o humanitární pomoc, teroristé by dosáhli svého cíle. Z našich dnešních aktivit mají prospěch lidé ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. Chceme jít příkladem. Tito lidé muslimského vyznání nemají s islamistickými teroristy IS nic společného. Mnozí z nich utekli před násilím IS,“ řekl Schuster. Pokud Schuster současně apeluje za úspěšnou integraci a zvážení množství uprchlíků, které sousední Německo ještě zvládne, pak jeho slova nejsou pronesena od stolu, ale i na základě obavy o společenství, za něž je zodpovědný. Přitom tou hlavní hrozbou nejsou teroristické útoky, ale ohrožení stability německé společnosti.

Sdílet:

2 Responses to “Josef Schuster: Dříve nebo později budeme muset stanovit pevnou horní hranice pro počet lidí, které může Německo přijmout”

  1. Jirka napsal:

    Stanovit pevnou horní hranici? Na to už je příliš pozdě. Vždyť nikdo nedovede odhadnout počet uprchlíků, kteří se pohybují na území Německa. Známe pouze počet uprchlíků v uprchlických zařízeních, kde byli registrováni. Těch neregistrovaných, volně se pohybujících je daleko více.

  2. Clenov napsal:

    Myslim, že Schuster neřekl nic nepatřičného.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com