Novinky ze života komunity

Střídání na vídeňském rabinátu

Arie ForgerNa vídeňské radnici se v úterý 19. ledna konala slavnostní večeře na počest vrchního vídeňského rabína Chaima Eisenberga (64), který zastává tento úřad od roku 1983. Od září by jej však podle prosincového jednomyslného rozhodnutí vedení vídeňské židovské obce měl v této funkci nahradit rabín Arie Folger (41). Eisenberg letos odejde jen do částečného důchodu. Od roku 1988 je rovněž vrchním rakouským rabínem a na této pozici nadále zůstává.

Podle stanov bude Folger ve Vídni již od června, ještě před svátkem Šavuot, aby po dobu tří měsíců pracoval jako rabín ještě pod vedením Eisenberga. Před Vysokými svátky se ujme své nové role ve vídeňské obci, která má sedm tisíc členů. Folger plánuje navštívit Izrael, aby dostal požehnání od rabína Aharona Leiba Steinmana z litevské ješivy.

Folger se na rodil v Antverpách. Jeho otec byl přeživší holokaustu a matka se narodila v marocké Marrákéši. Jeho praděda je rabín Ašer Zelig Fertig. Rabínské vzdělání získal na ješivách v Antverpách, v anglickém Gateshead, v Izraeli a USA, kde se věnoval i studiu ekonomie. Témeř 6 let zastával funkci rabína v Basileji. V posledních letech pracoval pro židovské obce v Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem a Karsruhe.

Na začátku léta chce Folger přestěhovat do Vídně i svou manželku a šest dětí. Rakouský Der Standard konstatoval, že se od něj očekává, že díky svým zkušenostem s různými kulturními prostředími bude také lépe odpovídat změnám ve složení vídeňské židovské obce, které se rodilý Vídeňák Eisenberg asi dle názorů představitelů komunity vzdaloval. Rodným jazykem Folgera je jidiš, ve škole se naučil holandsky, v angličtině publikuje některé své náboženské spisy a německy v posledních letech bloguje. Der Standard označil Folgera za pevného obránce Izraele, který opakovaně kritizoval evropskou veřejnost, že přehlíží palestinský teror.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com