Novinky ze života komunity

Palestinský terorismus v Izraeli pokračuje už pátý měsíc

Teroristické útoky Palestinců na izraelské vojáky i civilisty pokračují už pátý měsíc a situace se spíš vyostřuje, než zklidňuje. Počet obětí vystoupil tento týden na 28 a raněných na 350. Při pokusech o vraždu a dalších násilnostech bylo také zabito přes 150 Palestinců a zhruba tisíc bylo zraněno. Zatímco v Jeruzalémě útoky trochu polevily, zesílily na Západním břehu Jordánu, zejména v oblasti Hebronu. Posledními oběťmi jsou ženy v tamějších osadách – předminulou neděli ubodal 15letý palestinský chlapec matku šesti dětí v osadě Otniel, den nato zranil jiný těhotnou ženu v průmyslové zóně u osady Tekoa a toto pondělí zabili dva útočníci další Izraelku a druhou zranili u supermarketu v Beit Choronu. Útoky v izraelských osadách jsou v současné vlně terorismu novinkou a vedly nejen ke zpřísnění jejich ostrahy, ale i k dočasnému zákazu vstupu pro Palestince, kteří v nich pracují.

Obzvláštní zděšení vyvolal novoroční útok izraelského Araba v centru Tel Avivu, který si nejprve nakoupil v obchodě a vzápětí začal chladnokrevně střílet do lidí v nedalekém baru. Zabil tam dva muže a později i taxíkáře, který ho z místa činu odvezl. K útoku došlo na rušné Dizengoffově ulici, která má krvavou minulost – za první intifády v devadesátých letech zde při třech teroristických útocích zahynulo 39 Izraelců.

Armáda už několik měsíců doporučuje vládě, aby přijala nějaké vstřícné kroky vůči Palestincům, které by situaci uklidnily. Vláda však názor generálů ignoruje a naopak vyhrocuje atmosféru provokativními rozhodnutími o dalším rozšiřování izraelských osad na Západním břehu. Podle premiéra Binjamina Netanjahua musí palestinští představitelé nejprve zastavit násilí, a teprve potom s nimi bude Izrael jednat.

Netanjahuův kabinet však nemá žádný vlastní nápad, jak teroristické útoky zastavit, a omezuje se pouze na posilování bezpečnostních opatření. Lehké to skutečně není – násilnosti nikdo neorganizuje a nelze na ně aplikovat žádný jednotný vzorec. Celé třetině útočníků není ani dvacet let, a nejmladšímu bylo dokonce jedenáct. Je mezi nimi i řada dívek. Pokusy o vraždu nožem, střelnou zbraní nebo najetím v automobilu do lidí však provádějí i otcové rodin bez násilné minulosti. Negativní roli hraje palestinská samospráva, která oslavuje útočníky a tvrdí, že se k násilí uchylují proto, že nemají perspektivu lepší budoucnosti. Patnáctiletý vrah matky šesti dětí přiznal, že ho k činu motivovalo tvrzení palestinské televize, že „Izrael vraždí palestinské děti“. Jiný mladík chtěl zemřít při útoku na Izraelce jen proto, že otec jeho dívky odmítal povolit sňatek, a chlapec usoudil, že je lepší zemřít jako „mučedník“ než spáchat sebevraždu. Třináctiletá školačka, která byla zabita při pokusu o vraždu hlídače izraelské osady Anatot, se před činem zase pohádala s rodiči.

Když je v Izraeli klid, má Netanjahuova vláda pocit, že není třeba dělat vstřícná gesta, a když zuří násilí, přijímat je „nemůže“, aby nevypadala, že ustupuje terorismu. Podle armády i tajné služby Šin Bet je však současná situace velmi výbušná a může kdykoli přerůst v hromadné povstání. Pozice samosprávy Mahmúda Abbáse je slabá, a kdyby k nepokojům došlo, využil by jich teroristický Hamás a pokusil se ovládnout Západní břeh, jak o to už delší dobu usiluje. Znepokojivá je i podpora Palestinců ideologii tzv. Islámského státu – podle průzkumů dosahuje 15% a je nejvyšší ze všech arabských zemí. V lepším případě mohou současné palestinské útoky pokračovat ještě mnoho měsíců. Se způsobem, jak je vláda zvládá, nejsou spokojeny dvě třetiny Izraelců.

Mezinárodní společenství se o palestinský terorismus příliš nezajímá a spíše kritizuje Netanjahuovu vládu, než informuje o útocích na Izraelce. Zahraniční média věnují často větší pozornost Palestinci zabitému při útoku než jeho oběti. Šok pak v Izraeli tento týden vyvolal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. V projevu k Radě bezpečnosti připsal útoky „frustraci“ Palestinců a prohlásil, že je „přirozené reagovat na okupaci“. A po ostré kritice Netanjahua prohlásil, že si „stojí za každým svým slovem“. Nejvyšší představitel mezinárodní organizace, která má bojovat proti terorismu, stmelovat národy a mírnit konflikty, tak palestinské vraždění Izraelců v podstatě podpořil.

Gita Zbavitelová, Český rozhlas

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com