Novinky ze života komunity

Hamás, Izrael a útočné tunely

V posledních týdnech přibývá zpráv o zborcených tunelech palestinského teroristického hnutí Hamás v pásmu Gazy – od konce ledna se propadly čtyři, z toho tři od minulého týdne, a zahynulo v nich nejméně 18 mužů a další se pohřešují. Hnutí připsalo nehody silným dešťům a Egyptu, který tunely vedoucí jeho směrem zaplavuje. Pro Izrael však tyto zprávy znamenají, že se Hamás chystá k nové válce.

Tunely k pašování zbraní a peněz do Gazy existovaly už koncem osmdesátých let za první palestinské intifády. Výrazně jich přibylo po roce 2007, kdy Izrael a Egypt uvalily na pásmo blokádu po puči, při němž Hamás zabil desítky členů hnutí Fatah předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse a Gazu ovládl. Tunely do Egypta se pak pro něj staly výnosným zdrojem příjmů, protože je pronajímal a vybíral daň z jejich užívání. Sloužily k pašování nedostatkového zboží, od potravin a léků přes stavební materiál a benzín až po automobily, motocykly či živá zvířata. Ještě důležitějším účelem tunelů bylo pašování zbraní, peněz a bojovníků. Vedly i na izraelské území – jedním byl například v roce 2006 unesen voják Gilad Šalit. V době izraelské odvetné operace proti Hamásu před půldruhým rokem se počet gazanských tunelů odhadoval na 1600.

Egypt začal po nástupu Abd al-Fattáha Sísího pásmo Gazy důsledně izolovat s odůvodněním, že Hamás pomáhá teroristům na Sinaji. Zlikvidoval na 1200 tunelů a zatopil je mořskou vodou. Izrael však proti těm, které vedly na jeho území, nezakročil, za což ve čtvrtek kritizoval vládu i státní kontrolní úřad. Zasahovat začal až při předloňské vojenské operaci, kdy jich Hamás využíval k pokusům o útoky v Izraeli a únosy civilistů, které by pak mohl vyměnit za své vězněné bojovníky. Dva vojáky skutečně unesl, ale mrtvé.

Izrael tehdy 32 tunelů zničil a začal vyvíjet systém k jejich detekci. Na tomto přísně tajném přístroji, o němž zatím není nic známo, spolupracuje se Spojenými státy, které mu přispěly 120 miliony dolarů s tím, že zařízení využijí na svých hranicích s Mexikem. Izrael je kromě Gazy bude potřebovat i na severu, kde tunely buduje i libanonský Hizballáh.

O tunelech Hamásu se v Izraeli mluví stále častěji. Hnutí se netají tím, že ty zničené opravuje. A před týdnem premiér Ismaíl Haníja oznámil, že jejich síť byla plně obnovena, a potvrdil, že se Hamás připravuje na nové boje. „Východně od města Gaza staví hrdinové tunely a na západě každý den experimentují s raketami. Odboj s cílem osvobodit celou zemi pokračuje,“ prohlásil.

Izraelci žijící blízko Gazy slyší neustále z podzemí hluk stavebních prací a farmáři upozorňují na pohyby půdy. Vymohli si příchod speciálního týmu armády, který teď provádí hloubkové sondy a tunely hledá. Zatím na žádný nenarazil – hranice s Gazou měří 65 kilometrů a šance, že se sonda do nějakého tunelu v hloubce až 50 metrů trefí, nejsou velké. Armáda ví, že Hamás tunely buduje, ale podle ní zatím nic nedokazuje, že překročily hranice. Místní lidé však trvají na svém.

Objevily se i spekulace, zda za nedávnými nehodami tunelů nestojí Izrael. Palestinská agentura Maan se na to tento týden zeptala velitele izraelského útvaru Koordinace vládní činnosti na palestinských územích generálmajora Joava Mordechaje. Ten se odpovědi vyhnul slovy, „to ví jen Bůh“, a varoval Palestince, že „tunely jim přinesou smrt“.

Pravda je, že ke zhroucení tunelů docházelo vždycky – podle palestinského ministerstva zdravotnictví v nich jen v letech 2008–2011 zahynulo 188 lidí, z nichž nejméně 10% tvořily děti, které je pomáhají budovat.

Tunely z Egypta se dnes už téměř nepašují potraviny nebo léky, ale výhradně zbraně a teroristé – zbraně ze Sinaje a teroristé oběma směry. A tunely, které směřují do Izraele, jsou pro Hamás strategickou bojovou zbraní. Investoval do nich miliony dolarů, místo aby za ně zlepšil život Gazanů, z nichž je více než polovina závislá na humanitární pomoci, 65% žije pod hranicí chudoby a nezaměstnanost dosahuje 40%. Hamás však tento stav vítá, protože čím hůř na tom Gazané jsou, tím víc jich má chuť bojovat proti izraelskému nepříteli.

Vývoj izraelského systému detekce tunelů je závod s časem – zařízení musí být v provozu dřív, než Hamás spustí další kolo bojů. Zatím je na hranicích klid a obě strany se věnují své práci – Hamás hloubí tunely a izraelská armáda je hledá. Teď je válka pouze psychologická, ale věčně to tak nezůstane.

Gita Zbavitelová, Český rozhlas

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com