Novinky ze života komunity

Rakousko volilo prezidenta, rozhodnutí padne až 22. května

Hofer RakouskoV neděli 24. dubna se konaly v Rakousku volby prezidenta. Ten jako hlava státu by měl být nejvyšší morální instancí.

O post prezidenta se ucházelo 6 kandidátů. Nejvíce hlasů (35,4 %) posbíral zástupce pravicové populistické strany svobodných demokratů FPÖ Norbert Hofer, na druhém místě s 21,3 % skončil Alexander Van der Bellen podporovaný Stranou Zelených. Tito dva postupují do 2.kola, které se bude konat 22.května. Nejhůř dopadli kandidáti vládních stran socialistů SPÖ a lidovců ÖVP, nepočítaje úplně posledního Richarda Lugnera, jehož kandidaturu stejně nikdo nebral vážně.

Asi před měsícem připomněla rakouská televize, že před 30 lety byl prezidentem zvolen Kurt Waldheim, muž s  nacistickou minulostí. Jeho otec byl učitelem a původně se jmenoval Václavík. Členství v SA Kurt Waldheim popíral přesto, že to bylo uvedeno v jeho vojenských dokumentech, což v médiích před 30 lety bylo komentováno satirou: „V SA Waldheim nebyl, tam byl jenom jeho kůň.“ Po anšlusu Rakouska se Kurt Waldheim již jako německý důstojník podílel na obsazení tzv. Sudet, Francie, polském tažení a na válce na Balkáně. Po válce jeho válečná minulost byla mlčky tolerována. V roce 1968 po sovětské okupaci Československa jako ministr zahraničí nařídil, aby pražské rakouské velvyslanectví nepřijímalo uprchlíky, což tehdejší rakouský velvyslanec Rudolf Kirschleger ignoroval. O Kirschlegerovi se tvrdí, že on jako prezident byl jediným, který byl v Rakousku tou nejvyšší morální instancí.

O druhém kole rakouských prezidentských volbách budeme čtenáře informovat. Zároveň se chceme podívat na závratnou kariéru Kurta Waldheima, který nadělal mnoho zla ve funkci generálního tajemník OSN.

Sdílet:

One Response to “Rakousko volilo prezidenta, rozhodnutí padne až 22. května”

  1. gugi napsal:

    … po Slovensku Rakousko. Která země příště? Maďarsko a Polsko svoji nevrlost vůči migrantům z Orientu nijak neskrývá…. Migrace jako indikátor latentního šovinismu a rasismu středoevropského regionu … a současně spouštěcí mechanismus pro radikalizaci evropské politiky (rozuměj: hitlerizaci).

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com