Novinky ze života komunity

Bude Rakousko po opakovaných prezidentských volbách modré?

krampuslauf

Na tradiční Krampuslauf budou v Rakousku již znát vítěze prezidentských voleb

V Rakousku se v neděli 4.prosince budou opakovat prezidentské volby, je to již 4.pokus. Kandidáty jsou Norbert Hofer ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ), tzv. modrých a Alexander Van der Bellen za Stranu zelených. Ten má širokou podporu tzv. etablovaných politických stran. Rakouská televize ORF 2 připravila rozhovor s oběma kandidáty. Ve středu 16. listopadu dostal možnost promluvit k voličům Norbert Hofer, ve čtvrtek to byl Alexander Van der Bellen.

Norbert Hofer tentokrát neodpovídal přesvědčivě, jak jsme od něho zvyklí. Zvláště v těch momentech, kdy byl konfrontován se svým svatomartinským předvolebním vystoupením v Tyrolsku, si občas nebyl jistý, jak správně odpovědět. Na svém předvolebním vystoupení několikrát hovořil o úmyslu odvolat vládu, pokud nesplní úlohy, které on navrhuje. To v rozhovoru s redaktorem Arminem Wolfem odvolal, řekl, že přeci nebude odvolávat vládu za každý malý chybný krok. Ve vystoupení proti islamizaci Rakouska tvrdil, že v ulicích Vídně (konkrétně měl na mysli Ottakaring, kterým projížděl v autě) vidí příliš mnoho žen v burkách, což neodpovídá pravdě. Svého protikandidáta nazval komunistou, protože před 30 lety jednou volil komunisty. Na otázku Armina Wolfa, proč má Hofer v týmu bývalého neonacistu, se vytáčel a odpověděl mlhavě, že dotyčný již není členem žádného neonacistického seskupení.

Osobně mně překvapil závěr rozhovoru, kdy Norbert Hofer sebejistě prohlásil, že je přesvědčen, že novým rakouským prezidentem bude on. To znělo nabubřele, diplomatická věta „O tom, kdo bude prezidentem, rozhodnou voliči. Doufám, že jsem je svými argumenty přesvědčil“ by zněla lépe.

Ve čtvrtek s Alevandrem Van der Bellem hovořila redaktorka Lou Lorenz-Dittelbacher. Její otázky byly sice též někdy nepříjemné, ale zdaleka se nevyrovnaly otázkám, které kladl Armin Wolf Norbertu Hoferovi. Na otázku o hospodářské smlouvě EU s Kanadou CETA Van der Bellen odpověděl, že je pro tuto smlouvu a ve funkci prezidenta by ji po schválení parlamentem také podepsal. Před zvolením Donalda Trumpa prezidentem USA Van der Bellen poukazoval na to, že podobně mluví Norbert Hofer. Ve čtvrtečním rozhovoru zdůraznil, že Donald Trump byl zvolen přesto, že Clintonová získala o 2 miliony více hlasů. Na to mu paní redaktorka odpověděla, že se s tím vzhledem k většinovému volebnímu systému nedá nic dělat.

Otázka, zda si nepřipadá jako Clintonová, protože také on má širokou podporu nejen vládních stran, ale také intelektuálů, vědců a politických komentátorů, odpověděl: „Donald Trump je multimilionář a říkat o něm, že je zástupcem „těch dole“ je ironií dějin. Jsem hrdý na to, že mě podporují lidé, kteří pro Rakousko něco vykonali.“

Úplně nakonec řekl, že by nerad viděl, že Rakousko po volbách zmodralo.

Podle průzkumů, které se v minulosti nejednou mýlily, rozhodnou o vítězi pouhé 2 % hlasů. Na letošní Krampuslauf budou naši jižní sousedi znát vítěze dalšího kola prezidentských voleb.

Sdílet:

2 Responses to “Bude Rakousko po opakovaných prezidentských volbách modré?”

  1. gugi napsal:

    Pamatujme, že veškerý tuml vznikal vždy ve středoevropském germanofonním regionu…☻

  2. Clenov napsal:

    Myslím, že Evropa nakonec bude hrát všemi barvami, až to vše bude eskalovat.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com