Novinky ze života komunity

Mistrovství světa v šachu 2016. Obhájcem titulu je Magnus Carlsen

Magnus Carlsen (Photo courtesy of WikiMedia Commons)

Magnus Carlsen (Photo courtesy of WikiMedia Commons)

Hraje se v New Yorku. Vyzyvatelem mistra světa Magnuse Carlsena je Sergej Karjakin. Ten vyšel vítězně z turnaje kandidátů.

Zápas o titul mistra světa v šachu začal 11. listopadu 2016, zatím všech 7 zápasů skončilo nerozhodně, tedy stav je 3,5: 3,5.

Obhájce titulu a světová jednička je 25-letý Magnus Carlsen z Norska. Jeho vyzyvatelem je o rok starší ruský velmistr Sergej Karjakin. Ten získal titul velmistra již ve věku 12 let!

Favoritem na titul mistra světa je Magnus Carlsen s kurzem 1,2. Karjakin má kurs 4,8. Jde o utkání šachistů mladé generace. Ti mají k dispozici nejen počítače, ale i lepší fyzičku, která také v šachu hraje úlohu. Carlsen má již zkušenosti v boji o mistra světa, je to již po třetí. Karjakin o titul mistra světa hraje poprvé, zatím se drží statečně. Oba ovládají výtečně obrannou hru. Sergej Karjakin má úžasný přehled na šachovnici. Na přípravu na toto utkání měl 7 měsíců. Má výborné zahájení, sedmou partii začal dámským pěšcem.Také Carlsen  je výborně teoreticky připraven.

Toto utkání z politického hlediska má podobnou atmosféru, jako utkání Bobbyho Fischera s Borisem Spasským v roce 1972. Vladimír Putin samozřejmě chce, aby titul přišel do Ruska. Právě v New Yorku chce dokázat, že znocvu začíná éra ruských šachistů..

Zápas se hraje na 12 partií, nikdo si nesmí dovolit výpadek pozornosti. i mírné zaváhání může znamenat prohru. V pondělí se hraje 8.partie, v úterý 22.11. je odpočinkový den. Dne 28.11. se hraje 12.partie, poslední den měsíce listopadu je vyhrazen pro případný tie-break.

Victor Spielman

Sdílet:

2 Responses to “Mistrovství světa v šachu 2016. Obhájcem titulu je Magnus Carlsen”

  1. Vintíř napsal:

    Nejsem sice odborník na šachmaty, ale Putin určitě jásá, Serjoža vyhrál 8. partii a vede nyní o bod. Carlsen udělal dvě hrubky, po 51. tahu vzdal, pak mu povolily nervy a nepřišel na tiskovku. Za to je pokuta. Pane Spielmanne, kolik to je?

    • Victor Spielmann napsal:

      Musí zaplatit z peněz, které za turnaj dostane, 5% FIDE a dalších 5% dostane Agon, tj. pořadatel turnaje

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com