Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Blízký východ vkládá velké naděje do Donalda Trumpa

Donald Trump nastoupil do úřadu v atmosféře nesouhlasu, ale i velkých očekávání. Snad nejvíc si od něj slibuje Blízký východ zklamaný politikou Baracka Obamy, třebaže Trump mnoho detailů o svém postoji k regionu nezveřejnil. Oblast je v katastrofálním stavu – občanská válka v Sýrii má půl milionu obětí a miliony uprchlíků; část Iráku okupuje Islámský stát a jeho politiku ovlivňuje Írán; v Jemenu válčí sunnitská koalice vedená Saúdy proti šíitským povstalcům podporovaným Teheránem; Egypt prožívá vážné hospodářské potíže a bojuje proti islámským teroristům na Sinaji a mírový proces mezi Izraelem a Palestinci se zastavil.

Nejtěžším oříškem bude Sýrie. Trump naznačil, že by mohl uzavřít partnerství s Ruskem a vzít na milost Bašára Asada, což by byl zásadní obrat oproti postoji Obamovy vlády, která nikdy nepřestala požadovat Asadovo odstoupení. Trump soudí, že Asad „je možná špatný, ale povstalci, kteří ho chtějí svrhnout, by mohli být mnohem horší“. Na americkou podporu se těší i Asad, který nedávno řekl, že „Sýrie a Spojené státy jsou přirození spojenci“. Turecko zase doufá, že Trump přestane pomáhat syrským Kurdům a vydá mu duchovního Fetullaha Gülena, jehož Ankara obviňuje z loňského neúspěšného pokusu o puč.

Americké spojenectví s Asadem by se však nelíbilo sunnitským zemím v Perském zálivu, které by je považovaly za výhru pro svého nepřítele Írán, Asadova sponzora a hlavního strůjce chaosu v Sýrii, Libanonu, Iráku i Jemenu. Přitvrzení politiky vůči Íránu očekává od Trumpa především Saúdská Arábie, která je stejně jako on hluboce nespokojena s mezinárodní dohodou o íránský jaderný program. Trump chce postoj vůči Teheránu skutečně zpřísnit, ale o to obtížnější strategii bude vyžadovat postup v Sýrii.

Hodně si od Trumpa slibuje Egypt, jehož prezident Abd al-Fattáh Sísí byl neustálým terčem Obamovy kritiky kvůli pronásledování islamistů a porušování lidských práv. Obama trval na tom, že Muslimské bratrstvo bylo demokraticky zvolené, a přehlížel, že za jeho vlády byly na denním pořádku útoky na křesťany a Sinaj zabrali teroristé. Obama nové egyptské vládě v boji proti islámskému terorismu nepomáhal, a dokonce jí půldruhého roku nevyplácel finanční pomoc. Když část peněz koncem roku 2014 konečně uvolnil Kongres, Sísí měl už dohodu s Ruskem. Teď doufá, že se vztahy s Washingtonem zlepší a on dostane svou první pozvánku do Bílého domu. Zřejmě se dočká – Trump mu v pondělí telefonoval, ocenil přínos Egypta v boji proti terorismu a potvrdil mu pokračování finanční pomoci.

Snad největší naděje vkládá do Trumpa Izrael. Obamovi tam nikdo neřekl jinak než jeho prostředním jménem Hussein – podle Izraelců zaujímal proarabský postoj, který završil tím, že před Vánoci umožnil přijetí protiizraelské rezoluce v Radě bezpečnosti OSN. Vláda Binjamina Netanjahua se těší, že Trump bude tolerovat výstavbu židovských osad na Západním břehu a přestěhuje americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak slíbil před svým zvolením. Raduje se, že jmenoval americkým velvyslancem Davida Friedmana, který nevěří, že osady jsou „překážkou míru“ jako Obama, a o němž se říká, že má ještě pravicovější názory než Netanjahu. Jeruzalém doufá, že mu budou nakloněni i Trumpův poradce Jason Greenblatt a zeť Jared Kushner, který má být prostředníkem mírových jednání s Palestinci a jehož rodiče investovali desetitisíce dolarů do osad na Západním břehu. K nelibosti Palestinců schválila jeruzalémská radnice už dva dny po Trumpově inauguraci výstavbu více než 500 nových bytů ve východní části města, vláda v úterý dalších 2500 bytů na Západním břehu a Netanjahu oznámil, že zruší stavební omezení v jeruzalémských oblastech za zelenou linií. Vláda však odložila hlasování o anexi židovského města Maale Adumim, které leží východně od Jeruzaléma, dokud se premiér s Trumpem nesejde. Netanjahu od něj také stejně jako Saúdská Arábie čeká razantnější postoj vůči Íránu.

Palestinci z Trumpa velkou radost nemají a v době jeho inaugurace pálili minimálně v Betlémě jeho fotografie. Trump vyjádřil zklamání nad tím, že předchozí americká vláda nevetovala rezoluci Rady bezpečnosti, která považuje za „okupované území“ i jeruzalémské Staré Město a Zeď nářků. Řekl také, že mír je pro Izrael a Palestince tak vzdálený proto, že „svět toho Palestincům pořád tolik dává“. Samospráva jen zdvořile uvedla, že se těší na spolupráci, která, jak doufá, skončí „vznikem Palestiny s hranicemi z roku 1967“. Už dva týdny podniká celosvětovou kampaň s cílem odradit Trumpa od přemístění velvyslanectví do Jeruzaléma. Naposledy mu pohrozila, že je bude považovat za „útok na Palestince i všechny Araby a muslimy“, či dokonce za „vyhlášení války muslimům“, jak v pondělí řekl člen vedení hnutí Fatah Džibríl Radžúb, který minulý týden nazval Trumpa „šílencem“ a „fašistou“. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás v sobotu koordinoval postup i s jordánským králem Abdulláhem.

Řada izraelských analytiků varuje před přílišným optimismem a potížemi, které může plnění jeho slibů přinést – v neposlední řadě i palestinské násilnosti, k nimž by přestěhování americké ambasády patrně vedlo.

Trumpův mluvčí Sean Spicer však v neděli zchladil izraelské nadšení prohlášením, že vláda je „teprve na samém počátku debat na toto téma“. Nový prezident už možná zjišťuje, že všechny své sliby z nejrůznějších důvodů splnit nemůže. Naděje mnoha zemí Blízkého východu se tak vůbec nemusí naplnit.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

2 Responses to “Gita Zbavitelová: Blízký východ vkládá velké naděje do Donalda Trumpa”

  1. gugi napsal:

    BTW:

    Ještě k hallooballoo ohledně prezence na inauguraci Donalda.

    Z porovnání fotek vysvítá, že při inauguraci Obamy bylo více ČERNO, zatímco při inauguraci Trumpa bylo více BÍLO, that´all folks!☻♥☻

  2. gugi napsal:

    Cituji: „…..Netanjahu od něj také stejně jako Saúdská Arábie čeká razantnější postoj vůči Íránu.“

    Naše stanovisko, stejně jako stanovisko wahhabitsky sunnitských Saudů, je pochopitelné. Jak to ale Donny má provést, když podle všeho, bude muset – jako daň vstřícné politice vůči Rusku – tolerovat pro-iránský (resp. šíitský) Asádův režim ?!

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com