Novinky ze života komunity

Petr Erben: Doba Bibiho musí skončit. Izrael potřebuje silného premiéra, kterému na paty nešlape policie

Naše veřejnost je rozháraná k nepochopení a politické strany se připravují na změny, jelikož premiér Bibi Natanyahu stojí po výslechu policie na velmi viklavém postu. Čeká se , že dříve či později bude souzen z různých přestupků. To je velmi smutný stav pro národ, který čeká nyní s novým americkým prezidentem změnu různých velmi důležitých rozhodnutí a jednání o budoucnosti dohod s Palestinci.  Pokud se americké velvyslanectví přestěhuje do Jeruzaléma, může se změnit status Jeruzaléma na hlavní město Izraele. Takové stanovení hranic by po dohodě s Palestinci umožnilo nové plánování osídlení a život v Izraeli vůbec. K tomu je potřeba silného premiéra, ale ten bohužel stojí u policejního výslechu.

Nedávno jsem slyšel zajímavý názor, který se mi velmi líbil. Neznámý pokrokový rabín navrhl, aby se udělaly volby, kde by se Palestinci žijící ve sporných částech rozhodli, zda chtějí svobodně žít s Izraelci v jejich státě. To by vyřešilo mnohé spory a nám by nevadilo mít mezi námi Palestince, kteří by byli dobrými občany. Nikdy jsme na to nemyslel, ale dnes po dobrých zkušenostech s mými bývalými palestinskými zaměstnanci, jsem přesvědčen, že by to mohl být jedinečný úspěch pro naše vzájemné spolužití. Změnilo by to také vztahy s okolními národy, kde bychom mohli začít obchodovat se zeměmi, které potřebují naše výrobky. Tak jednoduché řešení, že se divím, že to zatím nikdo nenavrhl. Snad se to povede.

Každopádně jsme přesvědčen, že doba Bibiho musí skončit. Je mnoho schopných osobností ve všech politických stranách, které by byly vhodní představitelé tak pokrokové země jako je Izrael! Idea židovské domoviny byla vždy spojena s humanismem a příkladem pro spolužití s jinými národy.

Petr Erben, Aškelon

Sdílet:

2 Responses to “Petr Erben: Doba Bibiho musí skončit. Izrael potřebuje silného premiéra, kterému na paty nešlape policie”

  1. gugi napsal:

    …proč onen pokrokový rabi nenavrhl volby, ve kterých by se Izraelci, žijící ve sporných částech, rozhodli, zda chtějí svobodně žít s Palestinci, ve Státě Izrael…?

  2. Denny napsal:

    Je to výtečně napsaný článek člověkem, který v Izraeli žije. Děkuji.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com