Novinky ze života komunity

Starý židovský hřbitov v Prostějově sloužil jako letecký úkryt pro německý wehrmacht

Vizualizace možné úpravy starého židovského hřbitova. Vymezení plochy živým plotem a zídkou, v níž by byly zabudovány nalezené fragmenty náhrobků

Znovuobjevená historie starého židovské hřbitova v Prostějově umí stále překvapovat a dokládá, že na fakta je někdy i bujná fantazie krátká. Prostějovské muzeum a dobročinná nadace Kolel Damesek Eliezer přišly se zjištěním, že v roce 1944 bylo na ploše hřbitova nařízeno vybudovat protiletecké zákopy pro potřeby záložního lazaretu wehrmachtu, který se nacházel v dnešní budově průmyslové a strojírenské střední školy v Lidické ulici.

Židovské obci v Olomouci se přihlásil pamětník, který jako malý chlapec bydlel od roku 1941 u hřbitova. „Ukázalo se, že si i dnes pamatuje velmi přesně řadu detailů, protože si na hřbitově často hrával,“ říká Tomáš Jelínek z nadace Kolel Damesek Eliezer. Město Prostějov za německého starosty Girtha koupilo v červenci 1943 od německé říše hřbitov s tím, že zde má být provedena do roku 1950 parková úprava. Avšak s pokračujícími porážkami nacistického Německa vzrůstaly v posledních letech války nároky na zdravotnické zázemí v Protektorátu a současně rostlo i větší riziko spojeneckých náletů.

„V červenci 1944 se obrátil polní lékař wehrmachtu na starostu Girtha s tím, že záložní lazaret v průmyslové škole nemá předpisům odpovídající protiletecké kryty, proto žádal město o vstřícnost při povolení vyhloubit protiletecké příkopy na bývalém židovském hřbitově,“ uvedla historička Marie Dokoupilová. Podle vzpomínek  pamětníka v té době již na hřbitově nebyly žádné náhrobky s výjimkou těch, které byly zabudovány do jižní stěny a hrobu, jenž připomínal kapličku. Příkopy byly vyhloubeny pod korunami lip podél hlavní cesty. Starosta Girth se vším souhlasil, pouze požádal prověřit celý záměr ze „zdravotního hlediska, protože při kopání krytů by pracovní síly a tím do jisté míry také veřejnost, kontaktem s ostatky tam pochovaných Židů mohli přijít k nákaze“. Podle správy lazaretu žádná nákaza nehrozila a případně nalezené kosti se zavázala „neodkladně opět pohřbít, aby se odstranily z dohledu veřejnosti“. V Prostějově se tak němečtí vojáci skrývali před spojeneckými nálety mezi židovskými hroby.

Plocha starého židovského hřbitova, kde se dnes nachází park a parkoviště, byla prohlášena v loňském roce za kulturní památku. Pozemek, který patří městu, se nachází v sousedství školy. Město spolu s Federací židovských obcí a nadací Kolel Damesek Eliezer nyní jednají o možné důstojné úpravě místa prostřednictvím mediátora, jímž je městem navržený expremiér Vladimír Špidla.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com