Novinky ze života komunity

Václav Marhoul začal točit své Nabarvené ptáče

Václav Marhoul, Wikipedia

V polovině března začal režisér a producent Václav Marhoul točit film Nabarvené ptáče podle slavné stejnojmenné předlohy polsko-amerického spisovatele Jerzyho Kosińského. Jedná se o osud malého židovského chlapce, jenž, odkázán sám na sebe, prožívá druhou světovou válku putováním po zaostalém venkově kdesi v prostoru východního Polska a Ukrajiny a čelí přitom nevýslovné lidské krutosti. Podle Marhoula, jenž svůj chystaný projekt přiblížil v rozhovoru pro Židovské listy již v roce 2010, je to ale také příběh o nezpochybnitelné potřebě lásky a dobra jako protiváhy proti všemu.

Scénář k filmu, jehož autorem je sám režisér, získal ocenění na filmovém festivalu v Cannes. Snímek vzniká v polské, slovenské, francouzské a německé koprodukci a celkový rozpočet činí sto šedesát milionů korun. Natáčet se bude na Ukrajině, v Polsku a v Čechách. Hlavní postavu ztvární devítiletý Petr Kotlár z Českého Krumlova, chlapec snědé pleti, jenž ví, co to je diskriminace, jak prozradil Marhoul. V dalších rolích si zahrají např. hollywoodská hvězda Harvey Keitel a řada německých, polských, ruských i českých herců. Premiéra filmu je plánována na září 2019.

Přípravě filmového projektu obětoval Marhoul dosud jedenáct let svého života: první dva vyjednával o nákupu licence a posléze i samotných práv k románu od amerického nakladatelství v Chicagu, další tři roky psal scénář a zbývající léta sháněl finanční prostředky. Fascinace knihou ho však z řady důvodů nikdy neopustila: Ten kluk je Žid. Musím zdůraznit, že Ptáče není film o holokaustu, není to válečný film, ale marná sláva, rezonuje to tam. Já sice nejsem Žid, ale židovské předky v rodině máme. Od malička jsem nějakým způsobem cítil, že mám ten jejich baťoh na zádech. Jen jsem netušil proč. My jsme to nevěděli, u nás v rodině se o tom nemluvilo. Dozvěděl jsem se to až ve chvíli, kdy můj dědeček umíral. Čtvrtina naší rodiny byla povražděna plynem a pak spálena. S největší pravděpodobností v Treblince.  Takže to citové sepjetí se všemi lidmi, kterým život přinesl takový tragický a krutý úděl, je prostě tím dalším, co mě vede k empatii a porozumění.“

Stále aktuálním mottem knížky je podle Marhoula „jinakost“, a ta se trestá: „Když se někdo liší, stává se obětí agrese. (…) Je fakt, že jsem před těmi sedmi lety vůbec netušil, jak ten příběh bude najednou ve svém sdělení naléhavější. Netušil jsem, že bude před námi nějaká migrační krize, výtrysky xenofobie, fašismu, šovinismu, předsudků bez znalostí…,“ řekl v rozhovoru pro lidovky.cz.

Více k tématu zde

 

Sdílet:

3 Responses to “Václav Marhoul začal točit své Nabarvené ptáče”

  1. Chatula napsal:

    Velmi silný příběh.
    Je skvělé, že se zfilmování ujal pan Marhoul.

  2. vintíř napsal:

    je to odvaha a také zásluha natočit film podle této knihy.

    ke čtení také doporučuji Kroky od stejného autora.

  3. Clenov napsal:

    To je skvělý, že se to začalo točit. Je to drsný a kontroverzní příběh.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com