Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Mezi Izraelem a Sýrií vzrostlo napětí

Hromadí se znepokojivé detaily nebezpečného incidentu, k němuž došlo v pátek ráno mezi Izraelem a Sýrií a stále pokračuje. Zasáhl i izraelské vztahy s Ruskem.

Izrael bombardoval cíl na území Sýrie, ale tentokrát nikoli bez odezvy, jak tomu bylo v četných předchozích případech. Armáda Bašára Asada vypálila na izraelské letouny tři protiletadlové střely SA-5 typu země-vzduch. V pondělí armáda přiznala, že jedna z raket nesla válečnou hlavici o váze 200 kg. Izraelci usoudili, že rakety ohrožují civilisty, a vystřelili antiraketu supermoderního systému protiletecké obrany Arrow. Systém, který byl použit vůbec poprvé, jednu syrskou střelu zneškodnil a druhé dvě dopadly na zem a nikoho nezranily. Podle některých zdrojů, včetně premiéra Netanjahua, Izrael bombardoval konvoj s vyspělými zbraněmi určenými pro libanonské hnutí Hizballáh, ale vzhledem k netypickému průběhu incidentu je pravděpodobnější druhá verze – že šlo o syrskou leteckou základnu u Palmýry, kde Hizballáh a především Írán hromadí zbraně k útoku na Izrael.

Izrael vyvinul systém Arrow ve spolupráci se Spojenými státy hlavně k sestřelování interkontinentálních balistických raket ve velké výšce a blízko místa odpalu, aby neohrozil civilisty na zemi. Má chránit Izrael před raketami Hamásu z pásma Gazy a Hizballáhu z Libanonu, ale i střelami dlouhého doletu z Íránu. Podle vojenských odborníků jde o nejúčinnější systém protiraketové obrany na světě.

          Asad už rakety SA-5 odpálil jednou – loni v září na izraelské letouny, které v Golanských výšinách prováděly odvetu za minometnou palbu. Tehdy však syrské střely nikoho neohrozily a izraelská armáda proti nim nezasáhla. Zato páteční incident byl nejvážnější mezi oběma zeměmi od začátku syrské občanské války před šesti lety.

Izrael bombarduje zbraně pro Hizballáh relativně často a už se tím ani příliš netají. Mnohokrát zopakoval, že nepřipustí, aby se hnutí dostaly do rukou tak vyspělé zbraně, které by změnily vojenskou rovnováhu v regionu. Stejně tak nemůže dovolit, aby si Hizballáh a jeho sponzor Írán zřídily u izraelských hranic základny k útokům na židovský stát. Netanjahu to několikrát zdůraznil i Vladimiru Putinovi v Moskvě, naposledy před deseti dny. Údajně mu dokonce ukázal mapy, na kterých je vidět, kde Hizballáh buduje základnu. Doufal, že Putin hnutí zastaví, ale nedočkal se.

Kreml proti Hizballáhu nejen nezasáhl, ale dokonce si – a to je další novinka – po odpálení střely Arrow předvolal izraelského velvyslance a sdělil mu, že další útoky na syrské jednotky nebude tolerovat. Izrael ale prohlásil, že bude „proti zbrojním konvojům Hizballáhu zasahovat dál“. A ministr obrany Avigdor Liberman dodal, že jestli Asad vypálí na Izrael raketu ještě jednou, armáda mu bez váhání zničí celou protileteckou obranu. Netanjahu se dlouho domníval, že Rusku své bezpečnostní priority dostatečně objasnil a získal jeho souhlas k zásahům. Dokonce nějaký čas tvrdil, že je s Moskvou koordinuje, ale nejmenovaný izraelský vládní zdroj v úterý potvrdil, že Izrael o nich Kreml neinformuje. Předvolání velvyslance ale naznačuje, že páteční izraelský útok ohrozil i ruské jednotky.

Napětí ještě od pátku nepolevilo. V neděli zabil izraelský bezpilotní letoun člena prosyrských milicí v provincii Kuneitra a v noci na pondělí měla izraelská armáda podle syrských médií zaútočit v Sýrii potřetí – údajně na zbrojní konvoj Hizballáhu a „syrské vojenské pozice“. A další nepotvrzené izraelské nálety měly v noci na středu zasáhnout syrské režimní cíle u Damašku. Netanjahu v úterý uvedl, že Izrael maří pokusy Íránu přemístit do Sýrie vyspělé zbraně.

Hizballáh se zase vytrvale snaží vybudovat v Sýrii místo k útokům na Izrael. Podle arabských zdrojů navíc Írán v Sýrii i Libanonu staví továrny, které mají vyrábět rakety dlouhého doletu a další moderní zbraně. Podle některých médií je už dokonce vyrábí a Hizballáh je testuje v terénu v boji proti povstalcům. Továrny jsou údajně hluboko pod zemí, aby byly chráněny před izraelskými nálety. Kromě toho má Hizballáh v jižním Libanonu na Izrael namířeno na 100 000 raket, desetkrát víc než při posledním konfliktu před jedenácti lety, odhaduje izraelská armáda.

Asadovi se s ruskou podporou na syrském bojišti daří a s vojenskými úspěchy mu očividně roste sebevědomí. Současná eskalace nevěstí nic dobrého – každý příští incident podobného druhu se může proměnit ve válku. A docházet k nim bude dál, protože Izrael si své hranice ohrozit nenechá. Slábne sice nebezpečí Islámského státu, ale roste hrozba Íránu, největšího izraelského nepřítele.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

One Response to “Gita Zbavitelová: Mezi Izraelem a Sýrií vzrostlo napětí”

  1. gugi napsal:

    Vladimírovič nemůže proti Izraeli bezprostředně dělat nic, pokud ten zruší syrskou protileteckou obranu. Ledaže by měl antické ambice ovládnout Jerušalajim . Takto bude jen hecovat Asada, Írán a možná Turky, aby okopávali kotníky Izraeli, v naději, že snad jednou bude v Jerušalajim dominovat církev svatá pravoslavná … dávné to zbožné přání ruských carů.
    Z hlediska historických anekdot by bylo příjemné, kdyby se z Íránu stala opět autokracie v čele s Xerxem I.(אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ) …

    ▀ ▀
    █▄▄▄▄▄▄█

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com