Novinky ze života komunity

Omalovánky a hrnečky s Hitlerem. Za co se v Nizozemsku hned omluví je v Česku sběratelský předmět

Nespočet stížností obdrželo počátkem dubna vedení firmy Kruidvat, která v Nizozemsku provozuje síť drogerií. Podle zprávy ČTK se terčem kritiky staly omalovánky pro děti. Jednou z postaviček určených k vybarvení byl totiž i Adolf Hitler, který byl zobrazený jako karikatura s velkou hlavou, na levé paži měl pásku s hákovým křížem a pravou rukou hajloval. Firma se okamžitě omluvila a dětský sešit na ukrácení dlouhé chvíle okamžitě stáhla téhož dne, kdy se na pulty prodejen dostal.

Omalovánky byly vyrobeny v Indii a vedle Hitlera obsahovaly i portréty jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, amerického prezidenta Abrahama
Lincolna či Alberta Einsteina. Do Nizozemí je dovezla belgická firma Trifora, která si myslí, že indický kreslíř zřejmě muže zodpovědného za smrt desítek milionů lidí nepoznal. Příště prý budou lépe dovážené zboží kontrolovat.

Ekonomické zájmy Našeho vojska

Zatímco kauza s omalovánkami trvala den, české vydavatelství Naše vojsko nabízí trička a hrnečky s portréty Hitlera a Heydricha již několik měsíců. Když před časem bez bližšího vysvětlení tyto předměty z nabídky webových stránek zmizely, něketrá média se zaradovala, že osmačtyřicetiletý majitel vydavatelství JUDr. PhDr. Emerich Drtina, dr. h. c., konečně změnil názor. V březnu se totiž vyjádřil pro týdeník Reflex, že „to vyloženě udělal pro reklamu, aby se trošku začalo o jeho vydavatelství psát, aby si polepšili prodeje“. Ale od počátku května se znovu objevily sběratelské hrnečky. Kdo by si je nekoupil? Naše vojsko své produkty chválí. Hrnek Adolf Hitler nebo Hrnek Reinhard Heydrich o objemu 300 ml „lze použít v mikrovlnné troubě a mýt v myčce nádobí a to minimálně 100 cyklů bez ztráty kvality.

Federace židovských obcí, Institut Terezínské iniciativy, Židovské muzeum v Praze a Židovská obec v Praze vydaly 23. února veřejné prohlášení, v němž odsoudily prodej triček a hrnků s portrétem Adolfa Hitlera v e-shopu nakladatelství Naše vojsko. „Uvedená aktivita, kterou nakladatelství zdůvodňuje komerčními zájmy, je nepochybně z těch, které mohou být využity k propagaci neonacismu. V případě nakladatelství Naše vojsko, které mimo jiné vydává česky knihy soudně usvědčeného popírače holocaustu Davida Irvinga („Norimberk. Poslední bitva“, 2009, a „Hitlerova válečná stezka. Německo 1933 – 1939“, 2015), se nyní jedná o počin otevřeně glorifikující nacistický režim. Podobné aktivity a činy považujeme za urážku všech, kteří byli nacistickým režimem zavražděni, a projev naprosté neúcty k přeživším a pozůstalým,“ stojí ve společném stanovisku. Proti se vyslovil i Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS). „Hrubě se nám to nelíbí,“ prohlásil pro časopis Respekt místopředseda svazu Milan Andres. Zcela nepochopitelně je přitom Emerich Drtina členem svazu.

Vydavatelství Naše vojsko by mělo navazovat na legionářskou tradici první republiky, ale i odkaz vojáků, kteří bojovali proti nacismu. Podle publikace Na počátku bylo slovo, která se věnuje verbálním projevům antisemitismu v ČR, je však Naše vojsko vydavatelství, které má ve své produkci knihy blízké neonacistické scéně. Drtina je podnikatel, který na historické souvislosti kašle. Není bez zajímavosti, že před pár lety dokázal pro své nakladatelství získat 18 milionů korun v rámci povinných odvodů na dobročinnost od hazardních firem, což vysvětloval svými kontakty. Sběratelské předměty dělá i s portréty Lenina, Stalina, Putina, Marilyn či Zemana, ale hrníčky s Hitlerem jdou prý nejlépe. Medializace mu pomáhá v byznysu, proto by bylo účinnější jej ignorovat jak ze strany autorů, tak ze strany čtenářů, ale i různých institucí. Neměly by jej zvát na recepce, večírky, koncerty, a už vůbec ne na pietní akce spojené s druhou světovou válkou. ČSBS by jej mělo vyloučit ze svých řad. Oběti bojišť druhé světové války, koncentračních táborů a věznic gestapa by si takové gesto zasloužily.

Sdílet:

2 Responses to “Omalovánky a hrnečky s Hitlerem. Za co se v Nizozemsku hned omluví je v Česku sběratelský předmět”

  1. gugi napsal:

    …ten dementní nápad musel někde vzniknout. Někde musel být realizován, vyroben. Nakladatelství je někde uprostřed procesu – přicházejí zájemci, kupci – a to je celý řetěz. Nestačí vytknout jednání nakladatelství – ten jev je mnohem širší. Antisemitismus resp. sympatie k národnímu socialismu jsou něco jako ponorná řeka. Je to tady a mnoho lidí o tom neví nebo nechce vědět.
    Co s tím ?!

  2. Gabriel A. Levicky napsal:

    stupidita a ignoracia nema medzu…nabuduce plechovky colaloky s bozkavajucim sa Donaldom a Vladimirom ci inymi bozkavajucimi sa RVHP hlavami…Kiez by to bola satira, ale asi to budu ekonomicke zaujmy a ciastocna provokacia…

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com