Novinky ze života komunity

Evropa jásá, novým francouzským prezidentem je Emmanuel Macron

Evropa od Lisabonu přes Berlín, Prahu až po Tallin jásá, protože francouzské prezidentské volby vyhrál nezávislý kandidát středu Emmanuel Macron, získal 66,1 % hlasů, poražená Marine Le Pen 39,1 %. Ta svou porážku přiznala a vítězi blahopřála.

Ve 2.kole byla volební účast asi 75%, tedy podstatně nižší, než v prvním kole. Navíc mnoho volebních lístků bylo neplatných, tak volili ti, pro které oba kandidáti byli nepřijatelní.

Tím, že Marine Le Pen prohrála, se očekávaná nejtěžší krize Evropské unie zatím nekonala, Marine Le Pen svým programem vystoupení z EU většinu francouzských voličů nezískala a podle některých analýz je pravicový extremizmus v Evropě na ústupu. Marine Le Pen se ale nevzdává, chce změnit název své partaje na Stranu vlastenců, aby byla přijatelnější pro více voličů a s touto „novou“ značkou chce vyhrát francouzské parlamentní volby.

Před druhým kolem prezidentských voleb se konal televizní souboj obou kandidátů. Podle analytiků, ale i obyčejných televizních diváků, duel „na body“ vyhrál Emmanuel Macron. Nakonec i to mu pomohlo k vítězství.

Sdílet:

3 Responses to “Evropa jásá, novým francouzským prezidentem je Emmanuel Macron”

  1. gugi napsal:

    …trochu mne s ním usmiřuje jeho vzhled: zvláštní syntéza něčeho mezi Borisem Vianem, Bruno Cremerem a Jean Louis Trintignantem.

    Co od něj čekat? Hyperpresidiální hollandismus. Zahřívací kolečko bude absolvovat ohledně zákoníku práce. Už teď se směju.

  2. gugi napsal:

    Od našeho pařížského korespondenta – Gugiho.

    66% pro Macrona – to je výraz zoufalství voličské veřejnosti. Skoro 40 % pro Marine – to je množina autentických, přímo jí bezvýhradně adresovaných hlasů. Množina hlasů pro Macrona je slepenec zoufalství a strachu, který se ihned po volbách rozpadne, takže se ukáže, že jeho opravdových příznivců může být dokonce méně než 20 %. Jistý politolog proto vznesl otázku legitimity, takže co té se týče, je Marine mnohem legitimnější než Macron.
    Ve WW I. Francie požadovala mír, dosažený jen vítězstvím. Počátkem WW II. vylicitovala Francie jen kapitulantský mír bez vítězství. A teď má vítězství bez míru: možná prosperitu, ale zcela jistě teror a boje v ulicích.

    • Žibřid napsal:

      Gugi,
      s tvým názorem souhlasí i má kamarádka z Lyonu.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com