Novinky ze života komunity

Předseda Ústřední rady Židů v Německu: Uprchlíci by měli navštívit bývalé koncentrační tábory

Hřbitov v místě koncentračního tábora Gardelegen, Sasko-Anhaltsko

Předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster požaduje, aby se do vzdělávacích programů integračních kurzů zahrnuly rovněž exkurze do bývalých nacistických koncentračních táborů. „S přistěhovalci ze Sýrie, ale i z Iráku a z dalších zemí jsme zajisté vpustili do země i lidi, jimž byl antisemitismus vložen do kolébky,“ sdělil  v rozhovoru pro regionální deník Augsburger Allgemeine.

To ještě neznamená, že by uprchlíci byli antisemité, „ale řada z nich je antisemitismem ovlivněna,“ zdůraznil Schuster. „Tito lidé jen tak neodloží na hranicích to, co jim bylo po léta kázáno.“

Podle Schustera ovšem nepostačí, že se uprchlíci posadí do autobusu a navštíví památník v místě někdejšího koncentračního tábora, „něco takového musí být dobře připraveno.“ Domnívá se, že právě lidé, kteří sami uprchli před terorem a násilím, by mohli projevit empatii vůči osudu milionů Židů za nacismu.

 „Mnozí přicházejí ze zemí, kde je nenávist vůči Židům součástí státního zájmu. (…) Německá historie, mimořádný vztah k Izraeli musejí být zařazeny do témat integračních kurzů, a to ve značně větším rozsahu než tomu bylo doposud,“ žádá předseda Ústřední rady.

Podle zahr. zdrojů
Sdílet:

5 Responses to “Předseda Ústřední rady Židů v Německu: Uprchlíci by měli navštívit bývalé koncentrační tábory”

  1. gugi napsal:

    Umíte si někdo představit technicky realizaci?
    Aneb víte jak vznikne rumová pralinka? ….
    To se prostě vezme kapka rumu a jednoduše se obalí čokoládou. No ne?

    Migranti nenaleznou nikde v Evropě bezpečí. To proto, že sami kolem sebe vytvářejí svými postoji konfliktní situace, ovzduší nesnášenlivosti a konfrontace mezi konfesemi. Jde o obdobné klima, kvůli kterému museli opustit země svého původu, přičemž právě jejich konfliktní založení bylo příčinou vzniku katastrofických politických poměrů, motivujících je k emigraci. Ať vkročí kamkoliv, vždy budou ve střetu s místní kulturou a tedy nikoliv v bezpečí.

    • Květa napsal:

      Jak může člověk jako Vy takhle zobecňovat? Jak může někdo jako Vy vyznávat kolektivní vinu? Jediní, kdo „svými postoji kolem sebe vytvářejí konfliktní situace“, jak píšete, jsou v tomto případě xenofobove a rasisté.

      • gugi napsal:

        Protože evidentně žijete ve virtuální realitě (nebo v reálné virtualitě?)zajeďte si někdy do Orientu.
        Radikální muslim příslušníky odlišných konfesí zabíjí, zatímco umírněný muslim doufá,
        že tak za něj učiní radikální muslim ►►► pravidlo platné pro Orient i EU.
        Pokud se odtamtud živa a zdráva dostanete zpět, zajeďte se podívat do Paris a pohovořte si s tamními našinci.
        Pak teprve se vytratí z Vaší argumentace pojem „zobecňování“.

        Xenofobové a rasisté jsou právě ti, kteří kolem sebe mávají kudlami, odpalují na nádražích kufry a chovají se jako dobytek k mladým holkám. Neboť už z definice xenofob je ten, kdo nenávidí cizince a rasista je ten, kdo nenávidí jinou rasu. Co jiného provádějí islámští teroristé (kterým poskytují servisní služby jejich umírnění souvěrci) v EU ?!

        • gugi napsal:

          Paní Květě namátkově, rychlou orientaci:
          ========================================

          FRANCIE: ISLÁMSKÝ ANTISEMITISMUS, FRANCOUZSKÉ MLČENÍ
          GUY MILLIÉRE
          • Soubory Národního úřadu pro sledování antisemitismu (BNVCA) dokumentují, že všechny antisemitské útoky spáchané ve Francii po více než dvě desetiletí byly spáchány muslimy a islamisty. Francouzské úřady to vědí, ale rozhodly se to zamést pod koberec a chovat se, jakoby se nic nedělo.
          • Žádná z francouzských organizací, které údajně proti antisemitismu bojují, o muslimském antisemitismu nemluví, a proto proti němu žádná z nich ani nebojuje.
          • Průzkum provedený před několika měsíci pro Institut Montaigne ukázal, že antisemitismus je mezi francouzskými muslimy velmi rozšířen. Zdá se, že 27% z nich (50% z nich je mladších 25 let) podporuje myšlenky Islámského státu (ISIS).
          Paříž, 4. dubna 2017, 04:00 hodin. Kobili Traore, muslim z Mali, se vloupá do bytu své sousedky Sarah Halimi. Ví, že je židovka. V minulosti ji opakovaně častoval antisemitskými urážkami.
          Paní Halimi a její rodina podali stížnosti a žádali policii, aby zasáhla. Policie pokaždé odpovídá, že se Traore nedopustil trestného činu a oni, policie, nechtějí být obviněni z protimuslimských předsudků.
          Tento den se Traore rozhodne přejít od slov ke skutkům. Surově paní Halimi zbije. Mučí ji. Paní Halimi křičí a sousedé volají policii. Tentokrát policie koná – ale naprosto nedostatečně.
          Když dorazí ke dveřím bytu paní Halimi, uslyší, jak Traore křičí „Alláhu Akbar“ a „šejtan“ (“démon”). Rozhodnou se utéct, což je nepochopitelné porušení povinnosti. Vycházejí z budovy a žádají o posily.
          Posily přijíždějí o hodinu později, v 5:30. Příliš pozdě. Pár minut předtím vyhodil Traore paní Halimi z okna. Je mrtvá. Její tělo leží na chodníku o tři patra níže. Je to jednoznačně antisemitská vražda spáchaná muslimem, který se dovolával jména Alláhova.
          Traore je zatčen a vypovídá, že mu Korán přikázal zabít, přesto není poslán do vazby. Místo toho je poslán do psychiatrické léčebny. Dosud tam je. Ve francouzských médiích o tom, co se stalo; téměř nikdo nehovoří, stále ještě ne. Několik novinářů, kteří prolomili toto mlčení, označilo tuto vraždu za “náhodný zločin”, kterého se dopustil “šílenec”. Nikdo z nich neřekne, že vrah je muslim, který se dovolával jména Alláhova a že jeho oběť byla židovka.
          O tři dny později zorganizují židovští lídři na místě činu shromáždění. Zúčastní se jej pouze židé. Jsou uvítáni podobnými urážkami, které byly použity proti paní Halimi předtím, než byla zabita. Ze sousedních budov na ně házejí láhve a kovové předměty.
          Rodina paní Halimi požádala úřady o vysvětlení a požádala o zpřístupnění psychiatrické zprávy, která byla vyhotovena, když Traoreho internovali. Rodina nedostala žádnou odpověď. Joel Mergui, prezident Consistory, instituce spravující židovské náboženství ve Francii, podává žalobu. Sestra paní Halimi případem pověřila slavného právníka Gillese-Williama Goldnadela, prezidenta organizace “Francie-Izrael”.
          V komentáři publikovaném v Le Figaro Goldnadel zdůrazňuje, že “vrah má klasický profil obvyklého islámského zločince”. Dodává, že Traore “neměl psychiatrickou historii”. Poznamenává také, že vražda se stala krátce před francouzskými prezidentskými volbami a jakákoliv zmínka o antisemitské islámské vraždě by v té době pravděpodobně neposloužila zájmům Emmanuela Macrona, kandidáta podporovaného Muslimským bratrstvem ve Francii. Goldnadel poukazuje na to, že francouzské orgány učinily “politické rozhodnutí”.
          Nyní, když je Emmanuel Macron prezidentem, se zdá, že se toto politické rozhodnutí nemění.
          Vražda paní Sarah Halimi není první antisemitská vražda spáchaná muslimy ve Francii v posledních letech. Před dvanácti lety byl unesen Ilan Halimi, po dobu tří týdnů byl mučen, a poté byl brutálně zavražděn gangem, vedeným muslimem z Pobřeží slonoviny Youssoufem Fofanou. V březnu 2012 zastřelil Mohamed Merah, francouzský džihádista, který absolvoval výcvik v Afghánistánu, na dvoře židovské školy v Toulouse rabína Jonathana Sandlera, jeho dva syny Arieeho, 6 let, Gabriela, 3 roky, a Miriam Monsonego, 8 let. V košer supermarketu východně od Paříže zavraždil v lednu 2015 Amedy Coulibaly, muslim, který slíbil oddanost Islámskému státu, čtyři muže: Philippa Brahama, Yohana Cohena, Yoava Hattaba a Françoise-Michela Saada.
          Francouzská média pokaždé téměř vymazala antisemitskou a islámskou povahu těchto vražd.
          Vrazi Ilana Halimiho byli popsáni jako “tápající mladíci “, kteří se chtěli snadno dostat k penězům. Mohamed Merah byl původně popsán jako mladý muž, frustrovaný tím, že ho nevzali do francouzské armády. Amedy Coulibaly byl prezentován jako zlodějíček, který náhle sklouzl k “radikalizaci”.
          Francouzské úřady prohlašují, že nemilosrdně bojují proti antisemitismu, ale zdá se, že jediný antisemitismus, proti kterému bojují nebo který jedině odsuzují, je ten, který vyvstává na krajní pravici. Během francouzské prezidentské volební kampaně byly Národní fronta a Marine Le Pen, utkvěle prezentovány jako absolutní nebezpečí pro francouzské židy a používány jako slamění panáci. Marine Le Pen není bez chyb, ale byla jediným kandidátem, který se odvážil spojit souvislosti a pohlédnout pravdě do očí a říci, že mezi francouzskými muslimy prudce stoupá antisemitismus, který vede k vraždám. Důkazy svědčí o tom, že krajně pravicový antisemitismus ve Francii zmírá. Soubory Národního úřadu pro sledování antisemitismu (BNVCA) dokumentují, že všechny antisemitské útoky spáchané ve Francii po více než dvě desetiletí byly spáchány muslimy a islamisty. Francouzské úřady to vědí, ale rozhodly se to zamést pod koberec a chovat se, jakoby se nic nedělo.
          Žádná z francouzských organizací, které proti antisemitismu údajně bojují, o muslimském antisemitismu nemluví, a proto proti němu žádná z nich ani nebojuje. Mluvit na francouzském území veřejně o muslimském antisemitismu, vás může dovést až před soud. Právě to se nedávno stalo intelektuálům, jako jsou Georges Bensoussan a Pascal Bruckner, a mnohým jiným. Kolektiv proti islamofobii ve Francii (CCIF) sleduje všechny “islámsky nekorektní” prohlášení, požaduje potrestání a je často úspěšný. Dokonce i organizace, které předstírají, že bojují proti antisemitismu, se někdy připojují k CCIF v boji proti někomu, kdo poukáže na muslimský antisemitismus.
          Islámský antisemitismus je ve Francii takové tabu, že dokument, který na toto téma natočil francouzsko-německý televizní kanál ARTE, byl zrušen, poté, co byli ředitelé TV stanice informováni o jeho obsahu. Vedení společnosti ARTE očekávalo vehementní odsouzení “fašistů”. Když zjistili, že tvůrci tohoto dokumentu, Joachim Schroeder a Sophie Hafner, mluvili o všudypřítomné nenávisti vůči židům na “muslimských předměstích”, tak rozhodli, že dodaný dokument nebyl ten, který si objednali, a hodili jej do koše. Protože je film vlastnictvím společnosti ARTE, tak se nikdy nebude vysílat v televizi.
          Týden před francouzskými prezidentskými volbami navštívil Emmanuel Macron Památník holocaustu v Paříži a využil tuto návštěvu k tomu, aby ze hry vyšachoval svoji soupeřku, Marine Le Pen, a odsoudil “antisemitismus, který zabíjel židy v Evropě” před sedmi desetiletími. Neodsoudil však antisemitismus, který zabíjí židy ve Francii dnes. Neudělal to předtím, než byl zvolen. Stále to ještě neudělal. Pravděpodobně to neudělá nikdy. Ví, že by tím nic nezískal. Potřebuje podporu muslimských voličů a nechce ji ztratit. Židovské hlasy nemají ve Francii žádnou váhu; jsou zanedbatelné.
          Průzkum provedený před několika měsíci pro Institut Montaigne ukázal, že antisemitismus je mezi francouzskými muslimy velmi rozšířen. Zdá se, že 27 % z nich (50 % z nich je mladších 25 let) podporuje myšlenky Islámského státu (ISIS): tyto aspekty průzkumu byly sotva někde zmíněny. Nedávno o nich v televizní debatě hovořil novinář Ivan Rioufol. Okamžitě proti němu byla podána stížnost.
          2. června byla zveřejněna petice podepsaná 16 spisovateli, novináři a akademickými pracovníky, která požadovala, aby byla věnována větší pozornost vraždě paní Sarah Halimi. Francouzské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že psychiatři dospěli k závěru, že v době, kdy se stala, nebyl vrah odpovědný za své činy a že možná ani nehodlal zabít. Traore stráví dva nebo tři roky v psychiatrické instituci a pak bude propuštěn.
          Pařížská čtvrť, kde paní Sarah Halimi žila, je “no-go zóna”, podobně jako téměř 600 dalších čtvrtí a okrsků ve Francii. Většina židů, kteří stále žijí ve Francii, se z “no-go zón” odstěhovala a vyhýbá se jim, stejně jako většina ostatních Francouzů. Sarah Halimi se neodstěhovala. Nesla proto hrozné následky. Všichni, kdo ji znali, se shodují, že to byla hodná paní, ale byla židovkou v době, kdy je nebezpečné být židem ve Francii.
          Stále více židů, kteří mají dostatek finančních prostředků, opouští Francii. Židé, kteří finanční prostředky k emigraci nemají, vědí, že musí být opatrní, ať jsou kdekoliv ve Francii. Pokud žijí v islamizované čtvrti nebo v její blízkosti, vědí, že pokud je přijde zabít džihádistický vrah, tak musí rychle posbírat své věci a uprchnout: jejich životy jsou v sázce a nikdo jim nepomůže.
          Dr. Guy Millière je profesorem na Pařížské univerzitě, Sorbonně, a autorem 27 knih o Francii a o Evropě.
          Překlad: Helena Kolínská, Libor Popovský

  2. Bydlík jan napsal:

    To jsou dobrá slova. Teď už chybí jenom realizace

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com