Novinky ze života komunity

Izrael posílá svou první sondu na Měsíc

Takto vypadá kosmická loď, kterou hodlají izraelští vědci vyslat na Měsíc

Měkké přistání na Měsíci se dosud podařilo pouze velmocím – USA, Rusku a Číně. Nyní se o štěstí pokouší malá země, Izrael,  sondou  pouze o velikosti  pračky

V noci ze čtvrtka na pátek zamíří na Měsíc  lunární sonda „Beřešit“. Tímto slovem začíná První kniha Mojžíšova popisující vznik světa, nyní to znamená také novou éru letů do vesmíru. Start je stanoven na 2,45 hod. z floridského Mysu Cap Canaveral. na palubě soukromé rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX.  Sonda se oddělí po 60 000 kilometrech a vstoupí na měsíční oběžnou dráhu aby poté provedla kontrolované přistání S návratem se počítá za sedm týdnů, 11. dubna 2018.

Na palubě bez posádky, která odpovídá zhruba rozměrům pračky bude časová kapsle se stovkami digitalizovaných údajů. Pod ní hebrejská Bible na nosiči o rozměru mince.

Malý Izrael je po velmocích USA, Rusko a Čína čtvrtou zemí, která s malou kosmickou lodí přistane na měsíci, řekl Ido Antebi z neziskové organizace SpaceIL.  „ V pátek ráno budeme psát historii“. Důležitým cílem mise je vytvořit prototyp pro další komerční přistání na Měsíci.

SpaceIL uzavřelo minulý měsíc dohodu s německým podnikem kosmických letů OHB. Cílem jsou budoucí společné komerční mise na Měsíc.

Bezpilotní miniaturní kosmická sonda „Berešit“ má hmotnost 585 kg a  výšku 1,5 m. Na Měsíci má postavit izraelskou vlajku a zkoumat magnetické pole. Na těchto pokusech se podílí renomovaný Weizmannův institut v Rechovot. Zjištěné údaje  mají být po přistání odeslány institutu a NASA; kromě jiného mají přispívat informacemi o vzniku Měsíce a jeho magnetického pole.

Vzdálenost k Měsíci čítá zhruba 384.000 km. Malá sonda má na své sedmitýdenní cestě urazit 6,5 mil. km;  než přistane bude několikrát obíhat  kolem Země a Měsíce.

Splněný sen

Projekt byl zahájen v roce 2011 jako část soutěže „Googole Lunar X-Prize“. Mezitím jej Izrael zařadil mezi mezinárodní projekty. Jonathan Weintraub, jeden ze tří iniciátorů, v pondělí prohlásil: „Pro mne je to jako sen, který dochází naplnění. Je to vskutku vzrušující chvíle“.

Výroba kosmické lodě stála 84 mil. dolarů. Náklady uhradili hlavně soukromí mecenáši, především izraelský miliardář Morris Kahn. SpaceIL získal podporu také z izraelského Úřadu kosmických letů (ISA) a Israel Aerospace Industries (IAI).

„Když Izrael přistane na Měsíci každý Žid si vzpomene, kde v té chvíli byl,“ řekl Kahn, který je zároveň prezidentem  SpaceIL a dodal: „Izraeli se podařilo něco velkolepého. Nic není nemožné – máme odvahu  sny nejen mít, ale také je uskutečnit.“

Zdroj: dpa

Erika Bezdíčková

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com