Novinky ze života komunity

Rada ČTK kritizuje tiskovou agenturu za zavádějící označování Hamásu

Rada ČTK vyzvala už v prosinci tiskovou agenturu, aby přestala označovat Hamás za „palestinské hnutí“ a v souladu s realitou je nazývala teroristickou skupinou. ČTK to slíbila, ale rada nedávno usoudila, že agentura svůj slib „neplní podle jejích představ o objektivním zpravodajství“ a výraz „teroristé“ se v něm objevuje jen zřídka. Rada zdůraznila, že „označování Hamásu za teroristické hnutí považuje za důležité kvůli objektivnímu informování veřejnosti“, řekl před týdnem předseda Rady ČTK David Soukup serveru Novinky.cz.

Analýza tohoto serveru zjistila, že „z několika desítek textů ČTK z předchozího týdne, kde je Hamás zmíněn, mluví agentura o Hamásu jako o teroristech jen ve dvou. Obecně jako „teroristický“ ČTK uvádí striktně jen samotný útok Hamásu na Izrael z loňského 7. října, který rozpoutal následnou válku.“ Proti tomu se ohradila šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, podle které to nevypovídá o tom, zda je zpravodajství vyvážené a neutrální. Zároveň se Marková podle Novinek.cz „odvolává na média, včetně izraelských, která taktéž ve 100 % případů neuvádí Hamás jako ,teroristickou organizaci‘.“

V Izraeli to však nikdo uvádět nemusí, protože tam všichni vědí, co je Hamás zač, zatímco v Česku nikoli.

V úterý 9. července se rada ČTK sešla znovu a „jednomyslně se ztotožnila se stížnostmi“, které podali právnička a někdejší ministryně školství Petra Buzková a tajemník Federace židovských obcí v ČR. Rada si navíc objedná analýzu objektivity zpravodajství ČTK o tomto tématu.

Například radní Daniel Korte soudí, že označování Hamásu za radikální hnutí může vést k „nebezpečné relativizaci“. Podle dalších členů rady není nutné uvádět označení „teroristický“ v každém textu, ale musí z něj být jasné, že příslušníci Hamásu se dopouštějí teroristických činů.

          Před prosincovou změnou svého postoje ČTK běžně říkala ozbrojencům Hamásu „radikálové“. Podobný přístup má i britská stanice BBC, která se však nedala přimět ke změně ani po ostré kritice a protestech britské veřejnosti. Má pocit, že je objektivní, a je na to hrdá. Prý se „nestaví na žádnou stranu“.

Věci se však mají nazývat pravým jménem. Skupina, která upaluje děti zaživa, znásilňuje a znetvořuje ženy a vypichuje živým lidem oči, není „radikální“, ale teroristická.

Stejně tak vzbudilo údiv prosincové rozhodnutí soudce Městského soudu v Praze, že slogan propalestinských demonstrantů „,od řeky k moři (bude Palestina svobodná)‘ není genocidní… ale záleží na kontextu“. „Heslo o svobodné Palestině od řeky k moři nepoužívá pouze Hamás a není samo o sobě trestné,“ konstatoval soudce v reakci na odvolání propalestinských demonstrantů proti zákazu demonstrací pražským magistrátem. Podle soudce však může mít tento slogan „význam různý“, a dokonce je prý „politicky akceptovatelný“ (sic!).

To ovšem není pravda. Slogan je jednoznačnou výzvou ke genocidě Izraelců, ke zničení Státu Izrael a obsazení celého jeho území od řeky Jordán až ke Středozemnímu moři Palestinci. Právě tak je tento slogan myšlen v zakládající Chartě Hamásu z roku 1988, která tvrdí, že celé toto území patří muslimům, a přísahá, že Hamás rozpoutá džihád, aby svého cíle dosáhl. Právě v tomto kontextu se slogan rozšířil a znamená pouze a výhradně výzvu k vyvraždění Izraelců. Všechna ostatní takzvaná „historická vysvětlení“ jsou bezpředmětná a mylná.

Závěrem ještě ocitujme vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí Daniela Drakea pro Novinky.cz: „Česká republika v souvislosti s Hamásem zastává jasné oficiální stanovisko, že je to teroristická organizace. Česko jakožto členský stát EU přijímá designaci teroristických skupin od EU. Podle EU je Hamás teroristickou organizací, a tudíž podle Česka také. Hamás takto označujeme v mediálních výstupech ministra i při jednáních.“

Gita Zbavitelová

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com