Novinky ze života komunity

Izraelským olympionikům hrozí v Paříži násilí

Izrael posílá na olympiádu v Paříži nejen sportovce, ale i ozbrojené agenty, kteří je budou chránit. Hrozba teroristického útoku je velmi vysoká. Izraelští sportovci dostávali už před začátkem olympijských her výhrůžky smrtí. Do Paříže jich přijelo 88 a agenti je nepřetržitě hlídají.

Nejméně patnáct izraelských olympioniků dostalo před začátkem her výhrůžky, že budou zabiti, jestli do Francie přijedou. E-maily neznámého odesilatele jim vyhrožovaly, že zopakují masakr z olympiády v Mnichově v roce 1972, kde při útoku palestinských teroristů z organizace Černé září zahynulo jedenáct izraelských sportovců a trenérů. Judista Piter Palčik, který na zahajovacím ceremoniálu ponese izraelskou vlajku, a plavec Meiron Cheruti dokonce dostali pozvánku na vlastní pohřeb s datem 27. července. Neexistující „Lidová obranná organizace“ Izraelcům hrozí, že „osud sionistů bude stejný jako Palestinců v Gaze“. A ve čtvrtek neznámí hackeři zveřejnili osobní data, adresy a čísla bankovních účtů sportovců a jejich fotografie z vojny s tvrzením, že jsou „spojeni s boji v Pásmu Gazy“.

Izraelský ministr kultury a sportu Miki Zohar řekl britskému Telegraphu, že rozpočet na ochranu olympioniků je letos dvakrát vyšší než před čtyřmi lety v Tokiu a přípravy trvají už déle než rok, ale odmítl uvést jakékoli podrobnosti. Podle bývalého důstojníka Šin Bet Liora Akermana mají agenti v Paříži zbraně i „nejrůznější technologie“ a spolupracují s místními bezpečnostními složkami a policií. Šin Bet hlídá sportovce „na každém kroku“ až do odletu z Paříže domů, ale ti se budou účastnit všech sportovních soutěží i doprovodných událostí. Delegace přiletěla do Francie v pondělí.

Bývalý ředitel Šin Bet Jaakov Peri připustil, že riziko útoku je velké. „Může ho provést Hamás nebo jiní teroristé, ale skoro za vším stojí Írán,“ zdůraznil a dodal, že hrozba je o to větší, že ve Francii výrazně stoupl antisemitismus. V červnu například dva třináctiletí chlapci znásilnili dvanáctiletou židovskou holčičku a dva jiní teenageři byli zatčeni za plánování útoku na židovské cíle. Propalestinští aktivisté ve Francii protestují i proti samotné účasti Izraelců na olympiádě a požadují jejich vyloučení, ale olympijský výbor to důrazně odmítl. Ultralevicový poslanec za stranu Nepoddajná Francie Thomas Portes dokonce veřejně prohlásil, že „izraelská delegace není v Paříži vítána“, ale francouzský ministr zahraničí Stéphane Sejourné Izraelce ujistil, že jsou naopak velice vítáni. Ti jsou přesto připraveni na nevlídné přijetí, protesty, provokace, pískot na stadionech i odmítání soupeřů podat jim ruku. Nepřátelské reakce publika zažili hned při středečním fotbalovém zápasu s Mali.

Po masakru Izraelců Hamásem 7. října zesílil antisemitismus v celé Evropě. Izrael zmařil desítky pokusů o útok na své občany v zahraničí a vyzývá Izraelce, aby do ciziny nejezdili.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že policie zakázala vstup na olympiádu asi tisícovce osob, které jsou podezřelé z vměšování „jménem cizí mocnosti“. Prověrkou neprošlo ani 5000 diváků, kteří chtěli u Seiny sledovat zahajovací ceremoniál, a policie zatkla několik mladíků, kteří sympatizují s Islámským státem. Ve středu izraelská ochranka kvůli bezpečnostní hrozbě nedovolila izraelskému prezidentovi Jicchaku Herzogovi čtyřicet minut vystoupit z letadla, protože na střeše nedaleké budovy byl podezřelý muž. A izraelský ministr zahraničí Jaakov Kac předal svému francouzskému protějšku poznatky o chystaném útoku na členy izraelské delegace íránskými spojenci.

Francie je ve stavu nejvyšší pohotovosti a olympiádu bude hlídat největší množství bezpečnostních složek v historii her: 30 000 policistů a četníků, 20 000 vojáků a až 22 000 soukromých bezpečnostních agentů. Středeční první olympijský fotbalový zápas Izraele a Mali, který skončil remízou 1:1, zabezpečovalo tisíc policistů.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com