Novinky ze života komunity

Vraždě izraelských rukojmích šlo zabránit

Zavraždění rukojmí (zleva): Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi; (dole zleva) Almog Sarusi, Alexander Lobanov, Carmel Gat.

Nedělní oznámení armády, že v tunelech u hranic Pásma Gazy s Egyptem našla šest zavražděných izraelských rukojmích, otřásla celým Izraelem. Pitva prokázala, že byli chladnokrevně zastřeleni z těsné blízkosti zhruba 48 hodin předtím, než se k nim vojáci dostali. Hamás prohlásil, že za jejich smrt může premiér Binjamin Netanjahu, protože odmítá slevit ze svých požadavků při jednání o příměří a výměně zajatců za palestinské vězně. Teroristé šestici rukojmích zjevně zavraždili proto, aby izraelskou vládu přiměli ke kompromisu.

Za smrt dvou žen a čtyř mužů však může i Netanjahu. Za vinu mu to kladou snad všichni Izraelci kromě jeho vládních kolegů – s jedinou výjimkou ministra obrany Joava Galanta. Netanjahu před několika dny dokonce přiměl vládu, aby jeho neústupnost schválila.

Netanjahu se chce udržet u moci za každou cenu kvůli svému probíhajícímu soudnímu procesu, v němž je obžalován z korupce, podvodů a zneužití důvěry, protože se domnívá, že bude-li odsouzen jako úřadující premiér, dostane nižší trest než jako premiér bývalý. Kdyby slevil ze svých požadavků, mohla by se mu i rozpadnout vláda, protože jeho krajně pravicoví partneři jsou ještě nekompromisnější než on. Netanjahu také dlouhodobě odmítá vyšetřování, které by ukázalo, kdo zanedbal své povinnosti natolik, že mohlo 7. října dojít k masakru Izraelců, protože hlavní vinu nese podle všeho on a musel by podat demisi. Na veřejnost pronikají informace, že bezpečnostní služba Šin Bet ho s předstihem varovala, že Hamás masakr chystá, protože usoudil, že Izrael je kvůli mnohaměsíčním protivládním demonstracím rozvrácený, rozdělený a bezpečnostně oslabený. Netanjahu však všechna varování odbýval a nevěnoval jim pozornost.

Premiér trvá na nutnosti vojenské přítomnosti izraelských vojáků na hranicích Pásma Gazy s Egyptem, aby teroristé nemohli obnovit zničené tunely a znovu pašovat zbraně. Šin Bet, vojenská rozvědka, Mosad i armáda mu marně vysvětlují, že existují způsoby, jak se do takzvaného koridoru Filadelfi po propuštění rukojmích vrátit a na tamější bezpečnost dohlížet.

Hamás na izraelském stažení z Rafáhu trvá a Netanjahu ho odmítá byť jen zvažovat. Jediným členem izraelské vlády, který je ochoten Hamásu vyhovět, a zachránit tak zbývající rukojmí, je ministr obrany Galant. Na veřejnost dokonce pronikl přepis prudké hádky obou politiků, kdy Netanjahu na otázku, zda dává přednost udržení vojenské kontroly nad koridorem Filadelfi, nebo záchraně rukojmích, bezostyšně odpověděl, že „udržení Filadelfi“.

Netanjahua za jeho postoj odsuzují především příbuzní rukojmích, ale i obyčejní Izraelci, opoziční politici a novináři. Dohoda přitom byla údajně na dosah, jednalo se už jen o detailech a někteří ze zavražděných Izraelců měli být v první fázi rodící se dohody propuštěni. Příbuzní zajatců teď zdůraznili, že Izraelci už vědí, že „kdyby je někdo unesl, tato vláda je nevysvobodí“.

Netanjahuova popularita trvale klesá a teď spadne ještě o hodně níž. Už před vraždou zajatců 69 % Izraelců soudilo, že by už neměl být premiérem.

Hamás zadržuje ještě asi 97 rukojmích, včetně 34 mrtvých. Izraelci postoj Netanjahua všeobecně odsuzují a hlavní odborová centrála Histadrut, která sdružuje zaměstnance 200 největších izraelských podniků, vyhlásila na pondělí generální stávku za záchranu rukojmích. Připojí se i izraelské univerzity a částečně i ostatní školy i školky, Ben-Gurionovo letiště a mnoho soukromých firem. Generální stávka tak zcela ochromí zemi.

Izrael bude bojovat proti Hamásu ještě dlouho, ale zbývající rukojmí po skoro jedenácti měsících v hrůzných a krutých podmínkách už dlouho naživu nevydrží. Kdyby byla izraelská vláda flexibilnější, bylo možné vraždě šesti rukojmích předejít.

Sdílet:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com