Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás upevňuje moc

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás zřídil tento týden ústavní soud; instituci, kterou Palestinci postrádali, přestože její vznik stanovila palestinská verze ústavy už před 14 lety. Je ale otázka, jakému účelu má tento orgán nadřazený všem soudům sloužit – všech devět ústavních soudců je z Abbásova hnutí Fatah nebo jeho blízkého okruhu. Panuje tak všeobecné přesvědčení, že cílem Abbásova kroku není dodržování ústavnosti, ale posílení vlastní moci.

Rozhodnutí přišlo v době, kdy mezi palestinskými představiteli sílí mocenský boj. Abbásovi je 81 let, vládne už jedenáctý rok, třebaže byl zvolen na čtyři, kouří šedesát cigaret denně a má zdravotní potíže. Je stále méně oblíbený a jeho odstoupení si přeje 64% Palestinců. Nemá viceprezidenta a nikdy si nevychoval žádného nástupce. Přesto nepomýšlí na odchod a o parlamentních volbách jen mluví. Poslední se konaly v roce 2006 a vyhrál je největší soupeř Fatahu Hamás, který o rok později provedl puč v pásmu Gazy a ovládl je. Obě hnutí se dodnes neusmířila, přestože o tom jednají už třetí rok. I teď probíhají rozhovory v katarském Dauhá, ale žádná ze stran dodnes neustoupila ze svých požadavků.

Abbás ovšem dělá dobře, že o volby neusiluje, protože ví, že by je vyhrál Hamás. Jeho touha po neomezené moci mu však brání v určení svého nástupce. Odstraňuje všechny věrné spolupracovníky, kteří se odváží sebemenší kritiky jeho počínání. Nechává zatýkat, věznit i mučit své odpůrce a potlačuje svobodu slova i shromažďování.

Neziskové organizaci Budoucnost pro Palestinu bývalého premiéra Saláma Fajjáda zabavil finanční konto, protože měl pocit, že Fajjádův význam příliš vzrostl. Ten se sice těší jen mizivé podpoře Palestinců, ale podporuje ho Západ a jeho organizace dostávala peníze i od Spojených arabských emirátů, kde žije úhlavní Abbásův nepřítel Muhammad Dahlan. Tento bývalý bezpečnostní šéf Fatahu v Gaze začal být mezi Palestinci velmi populární, a tak ho Abbás vyštval do exilu a nechal ho v nepřítomnosti odsoudit za pomluvu ke dvěma letům vězení. A o všechny funkce, včetně generálního tajemníka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), přišel ze dne na den Jásir Abd Rabbu. Kvůli kritické poznámce o Abbásovi byl obviněn ze spiknutí s Dahlanem s cílem svrhnout Abbáse.

V pondělí Abbás zrušil veškerou finanční pomoc tohoto nejvyššího orgánu Palestinců jejímu členovi, marxistické Lidové frontě pro osvobození Palestiny, která byla po Fatahu druhým největším uskupením OOP a jejím členem od roku 1968. Kritizovala bezpečnostní spolupráci s Izraelci, bojkotovala schůze OOP, nesouhlasila s jejími rozhodnutími a jeden její vysoký představitel nedávno vyzval Abbáse k demisi. V úterý pak Abbás zastavil finanční příspěvky i leninistické Demokratické frontě pro osvobození Palestiny. Oficiální důvod neuvedl ani v jednom případě. Ne že by jeho rozhodnutí bylo tragické – obě skupiny jsou ve Spojených státech a Evropské unii považovány za teroristické a mají na svědomí mnoho životů Izraelců. Proto je ale Abbás financovat nepřestal – jen likviduje kritiky. Přidělává si tím ovšem nepřátele – hned po zrušení finanční podpory pálili členové Lidové fronty v Gaze Abbásovy fotografie a jeden její činitel ho přirovnal k Pinochetovi. Mocenský boj se zase víc vyostřil.

Kdo se tedy postaví do čela samosprávy po Abbásovi? Předseda může zemřít v úřadě, protože demisi od něj čekat nelze, třebaže neustále hovoří o odchodu na odpočinek. V takovém případě by ho měl nahradit předseda palestinského parlamentu, který se nesešel od puče Hamásu v Gaze v roce 2007. Je to však člen Hamásu, a je proto nepravděpodobné, že mu to Fatah dovolí.

Ve volbách pak bude o nejvyšší pozici nepochybně usilovat Abbásův věrný nohsled Saíb Irikát. Oficiálně však zatím projevil zájem pouze Marwán Barghutí, bývalý velitel ozbrojeného křídla Fatahu, Brigád mučedníků od al-Aqsá. Odpykává si pět doživotních trestů v izraelské věznici za teroristické útoky, při nichž zahynulo pět Izraelců. Mezi Palestinci je nejpopulárnější – dokonce tak, že jeho obdivovatelé tento týden zahájili kampaň za nominaci tohoto notorického teroristy na Nobelovu cenu míru. Podle průzkumů by Barghutí vyhrál volby na předsedu samosprávy rozdílem nejméně 18% před kandidátem Hamásu. Jeho stoupenci jsou přesvědčeni, že kdyby byl zvolen, Izrael by ho pod mezinárodním tlakem musel propustit. To jsou ovšem zcela plané naděje.

Podle některých palestinských představitelů se možná vlády ujme jakási verze sovětského politbyra. Stejně urputně jako Fatah se však bude chtít chopit moci Hamás. Západ si v čele Palestinců představuje nějakého umírněného oblíbence, jako je Fajjád nebo současný ředitel zpravodajské služby Madžíd Farrádž, ale pravděpodobnější je, že Abbásův nástupce či kolektivní vedení bude mnohem radikálnější než současný předseda.

Až začne boj o nástupnictví, bude hrát důležitou roli nový ústavní soud. Vyřadí „nevhodné“ kandidáty a jako nejvyšší soudní orgán určí, jak bude budoucí vláda vypadat. Zatím však Abbás opakuje, že chce odejít do důchodu, a upevňuje moc.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com