Novinky ze života komunity

Obrysy izraelsko-saúdské dohody o normalizaci vztahů

Stále konkrétnější podobu získává chystaná dohoda o normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií, kterou vyjednávají Spojené státy. Dohoda však bude mnohem širší; bude mít obrovský význam pro všechny tři země a dopad na celý Blízký východ.

Saúdská Arábie má nejen normalizovat vztahy s Izraelem, ale také ukončit zapojení do války v Jemenu a přestat rozvíjet styky s Čínou a Íránem, s nímž Rijád nedávno obnovil diplomatické vztahy. Za to má od Washingtonu získat bezpečnostní záruky, že mu Amerika vojensky pomůže v případě íránského útoku, a slib, že bude moci zakoupit vyspělý americký systém protiraketové obrany. Saúdové také usilují o civilní jaderný program. Spolupráci jim nabídla Čína a to se Američanům nelíbí. Peking se snaží proměnit svůj ekonomický vliv na Blízkém východě v politický a vojenský, což Washington nechce připustit stejně jako saúdskou spolupráci s Íránem.

Se saúdským jaderným programem má však problém Izrael, který by přišel o odstrašující výhodu. Američané teď se Saúdy jednají o případném obohacování uranu na saúdské půdě pod americkým dohledem a Izrael s tím nemůže nic dělat. Premiér Binjamin Netanjahu však o normalizaci vztahů se Saúdy velice stojí a ví, že za to bude muset přijmout bolestné ústupky.

Ty se mají týkat i Palestinců. Saúdská Arábie už oznámila, že jim obnoví finanční podporu ve výši dvaceti milionů dolarů měsíčně, kterou před lety zastavila kvůli korupci v palestinském vedení, ale podmiňuje staronovou finanční podporu zásahem samosprávy proti teroristickým skupinám na Západním břehu. Palestinci si přichystali řadu neskromných požadavků: vrácení celého území Západního břehu samosprávě, přijetí neexistující Palestiny za řádného člena OSN, opětovné otevření amerického konzulátu ve Východním Jeruzalémě a palestinského úřadu ve Washingtonu, konec rozšiřování židovských osad, zastavení demolic palestinských domů postavených bez povolení a zákaz vstupu izraelské armády na palestinská území. Američané vyzvali samosprávu k realismu, ale Saúdové ji ujistili, že izraelské ústupky budou součástí dohody. Palestinci zase slíbili, že nebudou saúdsko-izraelskou dohodu mařit na mezinárodní scéně. Ani slovem ji zatím nekritizovali, přestože tzv. Abrahámovské dohody, které Izrael před třemi lety uzavřel se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem, hlasitě odsoudili.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken ve středu řekl, že Saúdové dohodu podmiňují výrazným posunem v řešení izraelsko-palestinského konfliktu. To však bude pro izraelskou vládu obtížné, protože její ultranacionalističtí členové jakékoli ústupky kategoricky odmítají. Dokonce chtějí anektovat alespoň část Západního břehu, přestože vláda se v rámci Abrahámovských dohod zavázala, že to neudělá. Netanjahu by pro dohodu se Saúdy udělal doslova cokoli, ale mohla by se mu rozpadnout vládní koalice. Jeho poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi tento týden prohlásil, že vláda je ochotná „významné ústupky“ vůči Palestincům přijmout, ale jen takové, které neohrozí bezpečnost Izraele.

Proslýchá se, že Američané rovněž požadují zastavení reformy izraelského Nejvyššího soudu. Netanjahu k tomu údajně projevil ochotu a jedná o kompromisu navrženém prezidentem Jicchakem Herzogem, jehož jádrem je odklad reformy o 18 měsíců. Kdyby Netanjahu souhlasil, hodně by získal – vydobyl by si historické zásluhy o mír s významnou arabskou zemí, napravil by mizerné vztahy s Amerikou, dostal by vytoužené pozvání do Bílého domu a ještě by uklidnil dlouhodobé protesty Izraelců proti soudní reformě. Dohoda se Saúdy by byla výhodná i ekonomicky – americký prezident Joe Biden minulou sobotu na schůzce skupiny G20 oznámil záměr vybudovat železnici, která spojí Indii s Evropou přes Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Izrael.

Jestli se Rijád připojí k Abrahámovským dohodám, inspiruje k podobnému kroku i další muslimské země. A pokud se dohoda podaří podle amerických představ a zbrzdí rozpínavost Číny a Íránu, Biden si před prezidentskými volbami v příštím roce připíše významný úspěch. Upevní převahu nad Čínou, vojensky připoutá Saúdy k Spojeným státům a zmaří vznik čínské vojenské základny na saúdské půdě, o kterou Peking usiluje. Jde o velmi složitý plán, a i když se obrysy dohody už rýsují, její vznik je ještě daleko.

Gita Zbavitelová, ČRo Plus

Sdílet:

One Response to “Obrysy izraelsko-saúdské dohody o normalizaci vztahů”

  1. Milan napsal:

    Přání je otcem myšlenky,toto je stará moudrost.Musíme si počkat na další vývoj ve hře je mnohé.Pax Amerika je jaksi už hodně zvětralý.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com