Novinky ze života komunity

Toulavý autobus s reklamou na osvětimské zážitky

autobus do osvetimiDvoupatrový autobus Neoplan Skyliner celý polepený českou reklamou na výlet do koncentračního tábora v Osvětimi vyvolal v posledních týdnech ostudu doma i v zahraničí. Hesla jako „Pojeďte do Osvětimi“, „Výlet za emocemi“ a „Naši průvodci hovoří česky!“ na pozadí dobových fotografií vězňů s typickou branou „Arbeit macht frei“ získala očekávanou pozornost díky zděšení bývalých vězňů. Autobus vlastní podnikatel Svatopluk Strava a poskytl jej filmařům pro nový hraný dokument režiséra Víta Klusáka, který nese pracovní název Svět podle Daliborka. Klusák má za sebou například film Český sen (2004), kdy byl reklamní agentuře zadán projekt na neexistující supermarket. Vytváření konfrontačních situací je tak často součástí jeho autorského záměru.

Polep na autobusu měl být jen tři dny

Redakce ŽL získala dokumenty, z nichž je možné rekonstruovat některé skutečnosti celé kauzy. Filmová produkce popsala v polovině června využití Stravova autobusu s tím, že po dvou dnech natáčení na Moravě a v Polsku by byl grafický polep odstraněn. Ve dnech 22. až 24. června mohli lidé autobus s reklamou vidět několikrát mezi Brnem a Prostějovem, ale především před památníkem a muzeem v Osvětimi, kde se natáčelo. Podle původního plánu filmařů tak měl být autobus polepen tři dny.

Vše však dopadlo trochu jinak. Podle zpráv z médií a oslovených novinářů byl autobus s filmovým polepem ve webové nabídce majitele autobusu i v dalších týdnech. Podle iDnes měl Strava zaslat dne 28. června do cestovní kanceláře CK Hello Tour tuto nabídku: „Jsem autobusový dopravce, který provádí přepravu po celé Evropě a rád bych Vám nabídl svoje služby. V příloze posílám fotografie autobusu, který je svým potiskem ideální na zájezdy do Osvětimi.“ Šlo o pokračování filmu nebo začala filmová rekvizita žít svým vlastním životem?

Kdy má smysl šokovat?

Na tuto otázku asi nikdy nedostaneme uspokojivou odpověď. Klusák se v médiích vyjádřil, že si Strava chtěl polep ponechat. Strava se zase novinářům svěřil, že filmaři měli po natáčení reklamu z autobusu odstranit, že je to celé jen propagace na jejich film. Dnes si oba vyhrožují, že celou věc předají právníkům. Podle podkladů, které má redakce ŽL k dispozici, si polep na vlastní náklady nechal nakonec Strava odstranit. Začal s tím v pátek 19. srpna a fakturu měl v minulém týdnu poslat k uhrazení filmové produkci.

Auto agentury Terezin Private Tours  s reklamou na cesty to Terezína

Auto agentury Terezin Private Tours s reklamou na cesty to Terezína

Při zpětném pohledu vyvolává tato kauza několik otázek. Ten, kdo si pamatuje na „popularizační hru“ Total burn-out of Lidice z roku 2006 pro Památník Lidice od reklamní agentury McCann-Erickson, asi vnímá, že dnes používaným nástrojem ke komunikaci je šokující provokace, která má upoutat pozornost publika sociálních médií. Pak je legitimní se ptát, kde je hranice přijatelné provokace, k jaké pozitivní akci tyto kampaně veřejnost vedou.

Pokud Klusák vědomě reklamu použil v nadsázce, tak měla být hned po natáčení odstraněna. Jestliže se Stravovi zdál kýčovitě vyzdobený autobus „ideální na zájezdy do Osvětimi“, tak to jen dokazuje, že pro někoho je to přijatelný formát. Ostatně před časem bylo v ulicích v okolí Židovské radnice v Praze k vidění auto od agentury Terezin Private Tours s polepem na němž byly fotografie brány Malé pevnosti s nápisem „Arbeit macht frei“ a Národního hřbitova v Terezíně s památníkem židovských obětí ve tvaru židovské hvězdy. Agentura na žádost židovské obce reklamu odstranila. Dokazuje to, že Kusák si všímá tématu, které je aktuální. Dokumentaristé jako Klusák jsou zvyklí přinášet kritické pohledy na ty druhé, tentokrát však nastavili zrcadlo i sami sobě.

Sdílet:

One Response to “Toulavý autobus s reklamou na osvětimské zážitky”

  1. Květa napsal:

    :-):-):-)

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com