Novinky ze života komunity

Bývalý izraelský vrchní rabín odsouzen na čtyři a půl let do vězení

Bývalý izraelský vrchní rabín Jona Metzger byl kvůli korupci odsouzen k trestu odnětí svobody na čtyři a půl let. Rozhodl o tom soud v Jeruzalémě. Rabín se už dříve přiznal k přijetí úplatků v přepočtu až 30 milionů korun od cizinců, kteří chtěli konvertovat k judaismu. Bývalý nejvyšší duchovní jedné z hlavních komunit v Izraeli čelil i dalším obviněním. Údajný podvod nebo praní špinavých peněz se ale u soudu neprokázal.

Metzger se dříve se žalobcem domluvil na trestu tří a půl let vězení výměnou za přiznání a peněžní náhradu. Tribunál ale teď trest označil za příliš nízký. Metzger byl hlavním duchovním aškenázské komunity Židů od roku 2003 do roku 2013.

Podle ČRo Plus

Sdílet:

5 Responses to “Bývalý izraelský vrchní rabín odsouzen na čtyři a půl let do vězení”

  1. Laura Hartmann napsal:

    Není to náhodou ten samý rabín, který onehdy tak vehementně cpal jistého M. B. do Staronové synagogy a následně se postaral o to, aby nebyly v Izraeli uznávány pražské giury?

    • Daniela napsal:

      O příp. souvislosti mezi zmíněným rabínem a pražskou Staronovou synagogou osobně nic nevím. Určitě ale vím, že nikdo nikdy „jistého M.B.“, jak píšete, (je-li to ten samý, kterého mám na mysli já) nikam „necpal“. Právě naopak: naši milí pravověrní čeští souvěrci dělali vše proto(a nasadili k tomu i vlastní fyzickou sílu), aby panu M.B. a jeho manželce zabránili do Staronové synagogy na šábes co jen vkročit.
      Přitom již řadu let mnozí členové ŽOP – a mezi nimi nemálo zmíněných pravověrných frekventantů Staronové synagogy – pana M.B. pravidelně vyhledávají. Posílají do jeho školky své děti, navštěvují jeho společenské akce, slaví u něj takřka všechny významnější židovské svátky. Nepřijde Vám to jako zajímavý paradox?

      • Laura Hartmann napsal:

        Nikdo nikdy neupíral panu M. B. a jeho spolku schopnost oslovit určitou část členů ŽOP a nemalé schopnosti. Dle mého soudu jsme pouze byli svědky chvilkového přecenění síly pana M. B., kdy pro něj byla vytvořena historicky neexistující pozice (rabín STNS) a on ji akceptoval a tím se stal nástrojem politického boje uvnitř ŽOP. Paradoxem je, že kdyby M. B. tenkrát zůstal neutrální, pravděpodobně by dnes již pár let byl vrchním rabínem Prahy s minimální opozicí, jenže historie chtěla jinak…

    • gugi napsal:

      https://www.novinky.cz/domaci/54252-zide-v-praze-se-pobili-o-staronovou-synagogu.html
      ▀ ▀
      █▄▄▄▄▄█

      ►►► … aneb: The Memory Remains
      https://www.youtube.com/watch?v=RDN4awrpPQQ

      ▀ ▀
      ♫♪♫♪ █▀▀▀█▄▄▄█

  2. gugi napsal:

    █▄▄█▄▄▄█ Bylo by jistě úžasné a vzrušující stát se spoluvězněm takové autority. Nezastírám, že se občas přistihnu při přemýšlení, jak to zařídit … před lety jsem měl tu čest podat mu ruku (prázdnou)… ▄▄█▀▀▀█▄▄

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com