Novinky ze života komunity

Francie volila. Splnily se průzkumy, postupují Macron a Le Pen

Mohlo to dopadnout hůře, kdyby postoupila krajně pravicová Marine Le Pen a s ní krajně levicový Jean-Luc Mélenchon za stranu Parti de Gauche (Levicová strana), jehož vzory jsou Hugo Chávez a Fidel Castro.

Už jen to, že se o prezidentský post ucházelo 11 kandidátů je zvláštní, navíc každý z nich měl k Evropské unii určité výhrady, někdo menší, někdo větší. Francie již dávno není Grande Nation, jak se to snažil Francouzům namluvit Charles de Gaulle. Francie mimo EU by na tom rozhodně nebyla lépe. Hodně Francouzů si to uvědomuje.

První kolo vyhrál nezávislý kandidát středu Emmanuel Macron, získal 23,8 procent hlasů, na druhém místě se umístila Marine Le Pen s 21,5 procenty. Kdo z nich bude v prezidentské funkci po dobu 5 let, rozhodnou voliči v druhém kole, které se koná 7.května. A jaké jsou vyhlídky? Téměř všichni poražení kandidáti, ať už to je François Fillon nebo Benoît Hamon, doporučují svým voličům, aby volili Macrona, pouze trockista Jean-Luc Mélenchon to odmítá, pro něho je Emmanuel Macron ultraliberál.

Vůbec není jisté, že voliči budou volit podle doporučení těch, které volili v 1.kole Emmanuela Macrona. Podle průzkumu asi jedna třetina Fillonových voličů přeběhne do pravicového tábora a tak se teoreticky může stát, že francouzskou prezidentkou bude Marine Le Pen.

Sdílet:

6 Responses to “Francie volila. Splnily se průzkumy, postupují Macron a Le Pen”

  1. Denny napsal:

    V redačním komentáři listu Le Monde autor Jérome Fenoglio upozorňuje, že dne 8.5. je svátek a lze tedy očekávat, že mnoho Francouzů využije prodloužený víkend k rekreaci a vůbec nepůjde k volbám.

    • gugi napsal:

      Doslova se tam píše : « Le risque d’une abstention massive, un dimanche d’élection qui tombera au milieu du pont du 8 mai, est également loin d’être négligeable. Emmanuel Macron a donc moins de quinze jours pour démontrer à tous ces électeurs réticents qu’il a pris la mesure du choc subi par le système politique français. «

  2. Žibřid napsal:

    Gugi to napsal dobře, jen nechápu, že v jednom komentáři to napsal dvakrát, čtenář se asi má pocvičit v četbě.

    V původním článku redaktor opomněl napsat, že zástupci tradičních stran pravicové LR (Les Republicains)a levicové Parti Socialiste (PS) pohořeli.

    Zde některé oficiální výsledky v procentech:
    Macron (žádná strana, jen hnutí jako Občanské forum) 23,86, Le Pen 21,43, Fillon (PS) 19,94 – to zase není tak špatné, když měl ty průšvihy, Mélenchon 19,62. Tvrdí se, že ti, kteří kdysi volili stalinistickou KSF (skoro neexistuje) nyní dali hlas Le Penové.

    • gugi napsal:

      …třeba se dočkáme vlády šedých eminencí: paní Macronová a tatík Le Pen ….

      ▀ ▀
      █▄▄█

      BTW: … při přenášení napsaného textu na okno komentáře se mi prostřední odstavec zkopíroval dvojmo. Hned jsem také upozornil, aby si to čtenáři škrtli. Záměrem nebylo cvičení v četbě, ale pouhý technický fakt, že po odeslání komentáře ho nelze už stornovat, pokud dodatečně autor objeví chyby.

  3. gugi napsal:

    …xakru… škrtněte si prostřední odstavec …

  4. gugi napsal:

    Podívejte se na mapu departementů Francie, kdo volil Marine a kdo líbivou, uklidňující Makrónku. Ekonomicky rozvinutější regiony volily Marine. Jediné, co mne s ním usmiřuje (ale i tak trochu děsí jako varování) je jeho jméno, znamenající něco jako Gott mit uns. U obou kandidátů nebude plnění jejich volebních slibů zas tak horké (jak vidíme u Donalda). Oba vědí, že frexit by znamenal ekonomické kataklyzma. A oba mají přece jen něco společného v levici, neboť národně socialistické hnutí, reprezentované Marine se vždy rekrutovalo spíše z levice a Makrónka je levicový centrista. Navíc nevěřím, že je antisemitkou jako její bon père de famille.Za jejího vedení se strana distancovala od rasismu a naopak podporuje Izrael. Z pravicové politiky nízkých daní se přeorientovala na levicovou politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení…
    Kdyby se dohodli, mohla by vzniknout velmi efektní a výkonná středo- levo/národně socialistická koalice, která by se dala označit zkratkou CENTRO-PEN (mimo jiné, famózní to značkou českých psacích potřeb).
    Je to zvláštní: Francie by chtěla novou Velkou francouzskou revoluci a bezpečí i prosperitu zároveň ….
    À PROPOS:
    Podívejte se na mapu departementů Francie, kdo volil Marine a kdo líbivou, uklidňující Makrónku. Ekonomicky rozvinutější regiony volily Marine. Jediné, co mne s ním usmiřuje (ale i tak trochu děsí jako varování) je jeho jméno, znamenající něco jako Gott mit uns. U obou kandidátů nebude plnění jejich volebních slibů zas tak horké (jak vidíme u Donalda). Oba vědí, že frexit by znamenal ekonomické kataklyzma. A oba mají přece jen něco společného v levici, neboť národně socialistické hnutí, reprezentované Marine se vždy rekrutovalo spíše z levice a Makrónka je levicový centrista. Navíc nevěřím, že je antisemitkou jako její bon père de famille.
    Kdyby se dohodli, mohla by vzniknout velmi efektní a výkonná středo- levo/národně socialistická koalice, která by se dala označit zkratkou CENTRO-PEN (mimo jiné, famózní to značkou českých psacích potřeb).
    Je to zvláštní: Francie by chtěla novou Velkou francouzskou revoluci a bezpečí i prosperitu zároveň ….
    À PROPOS:
    V reakci na prohlášení redakce ze dne 7.4.2017, že se distancuje od řady názorů některých svých komentátorů, Gugi prohlašuje, že naopak JEHO názory nemusí vždy nutně korelovat s názory redakce a jejích dopisovatelů. Co se týče doporučených produktů pana J.F., lze jen konstatovat, že jsou jedněmi z mnoha dokladů a ilustrací všeobecné bídy české žurnalistiky, která se prezentuje po dekády pouhými kompiláty porůznu posbíraných originálních zdrojů.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com