Novinky ze života komunity

Vzpomínka na katastrofu lodi Patria

Vzpominka na loď Patria 2015Dnes ve 14:30 se na Novém židovském hřbitově v Praze konala tradiční vzpomínka na oběti lodi Patria, které u palestinských břehů zahynuly při výbuchu dne 25. listopadu 1940. Řada přeživších československých uprchlíků se následně aktivně zapojila do války proti nacistickému Německu. Krátce po válce byla založena tradice pravidelných setkání pamětníků, v níž pokračují generace jejich potomků.

Úlohu hlavního řečníka převzal po svém otci herec Hanuš Bor, který přítomné upozornil, že v letošním roce se příběhu československých utečenců a tragické události na Patrii věnuje inscenace Jihočeského divadla Archa naděje. Autory divadelní hry se swingovou hudbou jsou Martin Vačkář, Aleš Březina a Jiří Ornest.
Jako dobový podklad pro umělecké zpracování byl použit deník Karla Brandýse. Mezi postavami v představení najdeme skutečná jména účastníků plavby jako např. Bedřicha Poppera z Českých Budějovic, jehož vzpomínky Cesta za svobodou jsme publikovali v ŽL18.
Jediným stínem nad dnešním slunným setkáním byla skutečnost, že Židovská obec v Praze, která před více než deseti lety převzala organizaci této pietní akce, změnila její zavedený termín bez toho, aby informovala rodiny, které se jí pravidelně účastní. Místo 22. listopadu se setkání konalo o dva týdny dříve a ještě dnes v poledne o změně nebyla informována ani správa hřbitova.
Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com