Novinky ze života komunity

Turnovská synagoga láká turisty

DSC_7464 Turnovská synagoga, která jako jedna z nemnoha v severních Čechách přečkala tzv. křišťálovou noc a další útoky nacistů v období okupace, byla péčí města v roce 2008 velmi citlivě obnovena. Tato památka z roku 1719 láká podle sdělení radnice stále více turistů, kterých bylo jen v letošní letní sezóně na tři tisíce.


 

DSC_6889„Synagoga je již sedmým rokem dalším turistickým cílem Turnova. Jsou zde pořádány kulturní a vzdělávací akce. Přijíždějí domácí i zahraniční turisté a podle zápisů v návštěvní knize jsou s její prezentací spokojeni a oceňují, že se o ni město stará,“ říká Eliška Gruberová, ředitelka organizace Turnovské památky a cestovní ruch. Velkou zásluhu na záchraně synagogy má bývalá místostarostka a později starostka Hana Maierová, která stála u samotného projektu na opravu a obnovu této historické stavby, jež byla do té doby skladištěm a hrozilo, že po malé privatizaci může být nenávratně zničena. V roce 1997 se Maierová zasadila o prohlášení synagogy za kulturní památku a tím se pootevřela cesta k její záchraně. Město se nakonec v roce 2003 rozhodlo, že ji od soukromého majitele odkoupí, a s přispěním peněz z takzvaných norských fondů ji nechalo za 14,3 milionu korun zrekonstruovat.

Obnovený objekt se stal v roce 2009 stavbou roku Libereckého kraje. V hlavním sále jsou zrestaurovány barevné arabesky z přelomu 19. a 20. století, kdy byl do budovy zaveden elektrický proud. Uprostřed jsou na zemi viditelné obrysy dávno zbořené bimy. Na čestném místě vedle svatostánku jsou umístěny pamětní desky významných členů místní židovské obce. Ženská galerie nad předsíní je zdobená kovanou mříží.

DSC_7614Pro širokou veřejnost je synagoga otevřena od května do září, ale její prostory slouží i pro výstavy, koncerty židovské hudby, přednášky, závěrečné koncerty žáků zdejší základní umělecké školy a využívají je rovněž studenti Ježkovy konzervatoře z Prahy. Právě jejich zářijový koncert pravidelně uzavírá sezónu této turnovské památky. „Ale i mino otevírací dobu je možné se do synagogy podívat, je však třeba se předem objednat. V říjnu toho např.využila skupina studentů z Haify, kteří si zde uspořádali i bohoslužbu,“ vysvětluje Gruberová.

Podle Gruberové je pokaždé velmi zajímavá a dojemné setkání s potomky bývalé židovské komunity. Vzpomíná na návštěvu paní z Anglie, která byla z rodu Pragerů. Ti v 18. století vlastnili v Turnově dva domy, následně se přestěhovali do Prahy a z celé rodiny přežila jako Wintonovo dítě pouze ona. Hned po otevření synagogy na podzim 2008 přijel rovněž z Velké Británie i člen rodiny Taussigů, jehož příbuzný působil za války v RAF. „Protože ráno již spěchal na letadlo, navštívil se svou manželkou synagogu v  deset hodin večer  a před svatostánkem zpíval modlitby,“ vypráví Gruberová.

Více informací: www.synagoga-turnov.cz

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com