Novinky ze života komunity

Angela Merkelová: „Uprchlíci se musí odnaučit antisemitismu.“

Merkel_AbrahamPreisNěmecká kancléřka Angela Merkelová včera obdržela Cenu Abrahama Geigera. Při slavnostní ceremonii v berlínském židovském muzeu prohlásila, že se uprchlíci musí odnaučit antisemitismu, kterým byli krmeni ve svých domovských zemích. Reagovala tak na obavy předsedy Ústřední židovské rady v Německu Josefa Schustera, které zazněly předminulé pondělí v jeho vyjádření pro Die Welt.

Mnozí uprchlíci přicházejí do Německa ze zemí, kde je nepřátelství k Izraeli a antisemitismus součástí oficiální kultury. Merkelová vyzvala přistěhovalce, aby jasně odmítli diskriminaci menšin a antisemitismus. Dle svých slov německá kancléřka sdílí se židovskou komunitou humanitární hledisko při pomoci uprchlíkům z Islámského státu a současně i potřebu chránit demokracii.

Schuster Merkelové poděkoval za její ochotu naslouchat obavám židovské komunity a zdůraznil, že Židé v Německu pociťují k uprchlíkům empatii, protože během uplynulých 25 let bylo do Německa přijato a integrováno 140 tisíc Židů z bývalého Sovětského svazu.

Cena Abrahama Geigera je dotována částkou 10 tisíc euro, které Merkelová věnovala na podporu talentovaných židovských studentů. Rabínský seminář Abrahama Geigera se stal součástí Postupimské university v roce 1999 a cena začala být udělována o rok později.

Sdílet:

4 Responses to “Angela Merkelová: „Uprchlíci se musí odnaučit antisemitismu.“”

  1. Clenov napsal:

    Musím jen souhlasit s Jirkou.

  2. Jirka napsal:

    Nevím jak si to Merkelová představuje. To je naprosto směšné!!! Do dnešního dne se západní Evropě nepodařilo integrovat do společnosti tisíce arabských utečenců u přistěhovalců minulých desítiletí, natož je odnaučit antisemitismu. V dobré paměti mám proizraelské demonstrace v Německu, kde policisté a těžkooděnci museli demonstrující před mladými Turky a Araby (již zde narozené) ochránit. S přílivem uprchlíku se to tady jen zhorší, obavy z rostoucího antisemitismu Evropy jsou oprávněné.

  3. Bedřich Horák napsal:

    Vladimír Iljič také sliboval vychovat Nového Člověka. A že se mu to nedařilo, tak přišly ke slovu gulagy.

  4. Clenov napsal:

    Kdyz jsem to říkal, že má Schuster pravdu. Skvěle, že to Merkelova uznala, ale nechápu, jak bude svých výzev chtít dosáhnout.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com