Novinky ze života komunity

Německý prezident Joachim Gauck navštívil Izrael

izraelska_vlajkaPřed 50 lety došlo k navázání diplomatických styků mezi Izraelem a SRN, což je důvodem k oslavám, společným akcím a německá strana při každé příležitosti zdůrazňuje, že vždy bude stát na straně Izraele a že přátelství s Izraelem je nezlomné. My, kteří jsme zažili „přátelství se Sovětským svazem na věčné časy“ jsme poněkud skeptičtí.


 

Vyvrcholením oslav 50 let, a to i oficiálně, je nesporně návštěva spolkového prezidenta Joachima Gaucka v Izraeli ve dnech 5. až 6. prosince. S ohledem na vlnu teroristických islamistických útoků nešetřil prezident Gauck silnými slovy. Řekl, že mosty budované 50 let mezi Izraelem a Německem jsou pevné a v budoucnosti budou ještě zesíleny a dodal, že plně chápe denní život v ohrožení, který prožívají všichni Izraelci. „My Němci zůstaneme na vaši straně,“ prohlásil při setkání s izraelským prezidentem Reuvenem Rivlinem.

Gauck vyzval Israelce a Palestince k dalšímu jednání o míru, i když žádné velké kroky na obzoru nevidí. „Přeji si, aby Židé a Palestinci ukončili spirálu násilí a žili v míru a našli cestu k sobě.“

Hebrejská univerzita udělila Gauckovi čestný doktorát. Ten kdysi měl dostat i Richard von Weizsaecker, což Hebrejská univerzita ale odmítla kvůli naslýchanému činu německého spolkového kancléřa Kohla, který do návštěvy amerického prezidenta Reagana v Německu zamontoval i návštěvu hrobů příslušníků SS v Bittburgu.

Na závěr své cesty se spolkový prezident Gauck setkal s ministerským předsedou Binjamimem Netanjahuem. Dalším Gauckovým cílem na Blízkém Východě je Jordánsko, kde je dnes a zítra.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com