Novinky ze života komunity

Rada FŽO zítra rozhodne o záchraně ústecké obce

zpravyJiž několik let se v rámci Federace židovských obcí (FŽO) jedná o budoucnosti nejmenší židovské obce v České republice, která sídlí v Ústí nad Labem. Neopatrné nakládání s majetkem a vstřícnost k podnikatelským záměrům některých členů židovských obcí přivedly tuto náboženskou společnost do situace, kdy byl exekučně zabaven její jediný nemovitý majetek.


Židovská obec Ústí nad Labem se dostala do finančních problémů v důsledku nesplacené půjčky od České spořitelny, která byla v 90. letech použita na neúspěšné podnikání společnosti Lukri. Ústecká obec se pustila pod vedením tehdejší předsedkyně Evy Kricnerové se skupinou soukromých společníků do projektu restaurace Sabra v Terezíně. Po úpadku firmy došlo k soudnímu sporu o závazcích, za které obec ručila svým jediným domem na Moskevské ulici, kde má i své sídlo a modlitebnu.

Vedení FŽO se zúčastnilo posledního jednání u krajského soudu v Ústí nad Labem, kde bylo dojednáno prodloužení lhůty, během níž by mohlo dojít k mimosoudní dohodě s věřitelem. Prezidium FŽO na svém posledním jednání schválilo, že pohledávka ve výši 5 milionů korun může být uhrazena z prostředků tzv. církevních restitucí. Tento krok by měla schválit zítřejší rada. Pokud se tak stane, Židovská obec v Ústí nad Labem, která byla založena v roce 1869, zůstane nadále zachována.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com