Novinky ze života komunity

Izrael a konflikt v Sýrii: neutralita, ale ochrana vlastních zájmů

Do syrské občanské války se zapojuje stále víc zahraničních hráčů a kromě Ruska, Íránu, libanonského hnutí Hizballáh na straně prezidenta Asada a západních spojenců pod vedením Spojených států podporujících umírněné povstalce chce proti terorismu bojovat i nová islámská koalice arabských, asijských a afrických zemí, i když není jasné, do jaké míry se bude angažovat právě v Sýrii. V syrském vzdušném prostoru je rušno. Přispívá k tomu také Izrael, který stále častěji podniká nálety na cíle ohrožující jeho bezpečnost. Jsou jimi především sklady a dodávky vyspělých a strategických zbraní určených pro Hizballáh. Vzdušné údery mají rovněž zabránit ostřelování izraelského území a zajistit, aby v blízkosti hranic nevznikla nepřátelská základna nebo stanoviště.


 

Na jednu takovou chystanou základnu vypálila izraelská armáda raketu letos v lednu a zabila dvanáct vysokých velitelů Íránu a Hizballáhu. Terčem byla i řada konvojů s íránskými střelami Fateh-110 nebo ruskými raketami Jachont pro Hizballáh a spekulovalo se také o úderu na ruský protiletecký systém S-300. Izrael bombardoval i konvoje v Libanonu a loni v září sestřelil syrský válečný letoun, který narušil izraelský vzdušný prostor. Izraelské stíhačky udeřily i na předměstí Damašku. Syrský režim, a dokonce i Írán izraelská pravidla zatím respektují a nikdy neprovedly žádnou odvetu – na rozdíl od Izraele, který důsledně trestá každou záměrně odpálenou i zbloudilou raketu, jež dopadne na jeho území.

Izrael je jediný, kdo v Sýrii přímo bojuje proti Íránu a Hizballáhu a koho tato šíitská hrozba znepokojuje víc než Islámský stát. Nepatří ani k horlivým zastáncům sesazení Bašára Asada, třebaže tvrdí, že je v konfliktu neutrální a neupřednostňuje žádnou stranu. Nezapomíná však, že za vlády Asadovy rodiny patřila společná hranice k nejklidnějším.

Izraelský kabinet se dlouho odmítal k útokům vyjadřovat, ale začátkem prosince premiér Binjamin Netanjahu poprvé přiznal, že Izrael v Sýrii „občas zasáhne, aby zabránil převozu smrtících zbraní do Libanonu, a bude dál zajišťovat, aby v Sýrii nevznikla další protiizraelská fronta“. Dbá také na to, aby se Hizballáhu nedostaly do rukou chemické zbraně. Stoprocentně úspěšný ale není – podle armádních odhadů Hizballáh v současnosti disponuje až 150 000 raket, zatímco ještě v květnu jich měl „jen“ 100 000.

Izrael v náletech pokračuje i po vstupu Ruska na syrské bojiště. V posledních týdnech je dokonce stupňuje, přestože Moskva v Sýrii údajně nainstalovala svůj vyspělý protiletecký systém S-400, který dokáže zasáhnout letadlo na vzdálenost 400 kilometrů. Po sestřelení ruské stíhačky Tureckem také armáda přiznala, že ruské letouny narušují i izraelský vzdušný prostor, ale velení to neřeší.

Izrael má s Putinovým Ruskem dobré vztahy a byl první zemí, kterou ruský prezident navštívil po svém znovuzvolení v roce 2012. Kreml teď navíc chce, aby izraelské zboží nahradilo turecké, jehož dovoz Putin po sestřelení ruské stíhačky zakázal, a Izrael k tomu vyjádřil ochotu. Láká také ruské turisty, kteří už nemají jezdit do Turecka a Egypta, a od loňska je Rusko jeho hlavním dodavatelem ropy. Základy dobrých vztahů však vznikly už po rozpadu Sovětského svazu, kdy se odtamtud do Izraele přistěhoval přes milion Židů. Ruština je dnes v Izraeli po hebrejštině a arabštině třetím nejpoužívanějším jazykem.

Jeruzalém tvrdí, že s Moskvou své útoky v Sýrii koordinuje. Netanjahu navštívil v září Putina, nastínil mu izraelské zájmy a Putin mu dal údajně k zásahům proti dodávkám zbraní pro Hizballáh volnou ruku. Zpravodajské zdroje však naznačují, že koordinace z ruské strany příliš dobře nefunguje. Rusko je navíc spojencem úhlavního izraelského nepřítele, Íránu, který Hizballáh vytvořil, financuje a vyzbrojuje. Nejen vláda, ale i obyčejní Izraelci však Putinovi nepochopitelně věří a jsou přesvědčeni, že je jejich spojencem. Putin ale už mnohokrát dokázal, že sleduje výhradně své zájmy a sliby pro něj nic neznamenají, a Izraelci tak zřejmě dřív nebo později zažijí nepříjemné překvapení.

Kromě zajišťování bezpečnosti země se Izrael v Sýrii rovněž soustřeďuje na čistě humanitární činnost. Před dvěma a půl lety zřídil u hranic vojenskou polní nemocnici, kde ošetřuje raněné a nemocné syrské civilisty i bojovníky, a když je to nutné, posílá je na operace a odbornou léčbu do nitra země. Nejvíc jich léčí nemocnice Ziv v nedalekém Safedu, ale jsou i další. Celkem pomohly zhruba dvěma tisícům Syřanů. Převážnou většinu pacientů tvoří muži, ale skoro pětinu také děti – a některé se zde i rodí. Nemnoho syrských lékařů, kteří v Sýrii zbyli, o izraelské činnosti vědí a někdy k hranicím posílají pacienty, kterým nedokážou pomoci sami, s lístkem s diagnózou připíchnutým na šatech. Izraelští lékaři se neptají, zda pacient bojuje za prozápadní povstalce, nebo islamistické teroristy, a tak byl mezi ošetřenými údajně i vysoký velitel Fronty al-Nusra napojené na al-Káidu. Izrael však nepřijímá syrské uprchlíky a všechny vyléčené pacienty posílá zpátky do Sýrie – se zprávou v arabštině a léky v krabičkách bez nápisů, aby nikdo nevěděl, kde byli ošetřeni.

Gita Zbavitelová, Český rozhlas

Sdílet:

2 Responses to “Izrael a konflikt v Sýrii: neutralita, ale ochrana vlastních zájmů”

  1. gugi napsal:

    …všimněme si laskavě, že (téměř)všechny establishmenty, které se chovaly nepřátelsky k Izraeli, jsou v troskách Sýrie, Libye, Irák) nebo na pokraji zhroucení (Libanon, Írán). Režimy loyální s Izraelem (Egypt, Turecko) se celkem vzato „uchovávají“.☻ …aneb slovy Chumaše … proklet ten, kdo tě proklíná, požehnán ten, kdo ti žehná …☺☺☺

  2. Pan Tau napsal:

    Není pravda, že Izrael je v tom konfliktu neutrální. Bývalý izraelský velvyslanec v USA Michael Oren přiznal, že Izrael vždy chtěl Asada svrhnout a to i za cenu, že by v Sýrii zavládla Al Kajda.
    “The initial message about the Syrian issue was that we always wanted [President] Bashar Assad to go, we always preferred the bad guys who weren’t backed by Iran to the bad guys who were backed by Iran,” he said.

    This was the case, he said, even if the other “bad guys” were affiliated to al-Qaida.“

    http://www.jpost.com/Syria-Crisis/Oren-Jerusalem-has-wanted-Assad-ousted-since-the-outbreak-of-the-Syrian-civil-war-326328

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com