Novinky ze života komunity

Izrael zlikvidoval nebezpečného teroristu Samira Kuntara

Pravděpodobně izraelské letouny nebo možná i rakety odpálené z Izraele zabily v noci na neděli na předměstí Damašku libanonského teroristu Samira Kuntara. Jeho smrt potvrdilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh, pro které Kuntar pracoval. Byl to muž s mimořádně krvavou minulostí a pachatel jednoho z nejbrutálnějších útoků v Izraeli. Tamější zpravodajské služby po něm dlouho usilovně pátraly.


 

V dubnu 1979 připluli z Libanonu na pláž izraelského města Naharija čtyři členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny. Skupinu vedl Kuntar, kterému bylo teprve 16 let. Nejprve zabili policistu; Kuntar se později vychloubal, že do něj nastřílel 30 kulek. Pak skupina vešla do činžáku s cílem unést několik Izraelců. Vpadli do bytu rodiny Haranových a odvlekli otce a čtyřletou holčičku na pláž. Matce s druhou, dvouletou, dcerou se podařilo schovat. Na pláži vypukla přestřelka s izraelským komandem a policisty. Když Kuntar zjistil, že úniková loď je zničená, zastřelil z těsné blízkosti a před očima čtyřleté dcery Daniho Harana a pak ho ještě držel pod vodou, aby se ujistil, že je mrtev. Potom holčičce rozbil hlavu o skálu. Matka v úkrytu nešťastnou náhodou udusila druhou dcerku, když se ji snažila utišit. Dva teroristé byli zabiti a druzí dva, včetně Kuntara, zajati. Při bitvě zahynul další izraelský policista, a počet obětí Kuntarovy akce tak stoupl na pět.

Libanonský drúz Samir Kuntar nad svým činem nikdy nevyjádřil lítost. Byl stejně jako jeho druh odsouzen k pěti doživotním trestům a dalším 47 letům vězení. Ve věznici strávil 29 let, ale v roce 2008 byl vyměněn s Hizballáhem za dva unesené izraelské vojáky Eldada Regeva a Ehuda Goldvasra. Izrael se domníval, že jsou naživu, ale dostal jen jejich mrtvá těla. Kuntar se po svém propuštění dočkal vyznamenání íránského a syrského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda a Bašára Asada. Okamžitě vstoupil do Hizballáhu a znovu se zapojil do boje proti Izraeli.

Nejprve se snažil k útokům marně zmobilizovat syrské drúzy v Golanských výšinách. Úspěšnější byl v Hizballáhu, kde se stal velitelem syrské odnože. Stál také v čele skupiny, jejímž úkolem bylo klást miny u izraelsko-syrských hranic, odpalovat rakety a útočit i uvnitř Izraele. Kuntar také úzce spolupracoval s íránskými Revolučními gardami a hrál významnou roli v jejich úsilí vybudovat v Golanech teroristickou infrastrukturu k útokům na Izrael. Letos v září ho zařadily na seznam teroristů i Spojené státy.

Izraelské letouny se ho pokusily zlikvidovat už letos v červenci v Golanech. Zabily pět drúzů a členů Hizballáhu, ale Kuntar vyvázl živý. V době sobotního úderu Kuntar údajně plánoval protiizraelskou operaci spolu s několika vysoce postavenými bojovníky Hizballáhu a dalších teroristických organizací. Podle některých západních zdrojů šlo o velký, bezprostředně hrozící útok. Při náletu s ním zahynulo osm dalších teroristů, včetně Farhána Šalana, velitele milice s názvem Národní obranné síly loajální Asadovi, který měl také za sebou pár útoků na Izrael.

Hizballáh tvrdí, že Izrael úder na Kuntara koordinoval se syrskými protivládními povstalci. Po izraelské likvidaci několika vysokých velitelů tohoto hnutí, včetně Imáda Mugníji i jeho syna Džiháda, je Kuntarova smrt pro Hizballáh další těžká rána. Asadův režim útok připsal „teroristickým skupinám“; zřejmě aby na něj nemusel Izraeli odpovědět.

Izrael úder nepotvrdil. Jeho představitelé však nad Kuntarovou smrtí vyjádřili uspokojení, přestože panuje přesvědčení, že Hizballáh provede nějakou odvetu. Hned v neděli dopadly na sever Izraele tři rakety. Svět bez Kuntara je teď ale o něco bezpečnější.

Gita Zbavitelová, Český rozhlas

Sdílet:

One Response to “Izrael zlikvidoval nebezpečného teroristu Samira Kuntara”

  1. Denny napsal:

    Četl jsem o tom v listě Wall Street Journal. Zbavitelová to napsala lépe.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com