Novinky ze života komunity

Jean-Claude Juncker: “Nikdy jsem si nepředstavoval Evropu, kde synagogy a židovské školy budou muset být stráženy”

EC President„Odsouzeni k ukrývání“ – Nikdy jsem si nepředstavoval, že bych za svého živta vidět takovéto titulky. Nikdy jsem si nepředstavoval, že rabín v Marseille bude muset říct své komunitě, že bude lepší nenosit na veřejnosti kipu, nikdy jsem si nepředstavoval, že židovské školy a synagogy budou muset být stráženy, nikdy jsem si nepředstavoval Evropu, kde se Židé cítí natolik v nebezpečí, že emigrace do Izraele dosáhne historického maxima. 71 let po osvobození Osvětimi je to neakcptovatelné.

Evropa to nemůže a nebude akceptovat. Útoky na Židy jsou útoky na nás všechny – proti našemu způsobu života, proti toleranci a proti naší identitě. Dnešní Evropa má mnohé, na co může být hrdá, ale nesmíme nikdy zapomenout, odkud pocházíme: Evropa viděla ty nejhorší hrůzy, které může způsobit člověk člověku. Tato tragédie leží hluboko v naší duši, když si dnes připomínáme smrt 6 milionů Židů – mužů, žen a dětí – 6 milionů nedožitých životů. Ale jak Claude Lanzmann kdysi vysvětlil, hebrejské slovo pro uctění úmrtí také znamená pamatovat a připomenout – a odpovědnost Evropy je si pro budoucnost pamatovat.

Nikdy znovu! Jednalo se o slavnostní slib našich otců zakladatelů, když znovu vystavěli tento kontinent na troskách druhé světové války a popela šoa. Od oněch temných dnů Evropa ušla dlouhou cestu: zabudovali jsme evropské hodnoty, demokracii a základních práva do našich úmluv. Jsou to základy naší Unie a našich institucí. Tyto hodnoty nejsou dány, musíme je bránit každý den – zejména v těžkých dobách. To je otázka humanity a historické odpovědnosti. Je naší morální povinností pomáhat těm, kteří jsou bez přístřěší, kteří prchají před válkou, diktaturou a náboženskou či politickou perzekucí. Zároveň musíme čelit nebezpečnému nárůstu extremismu, rasismu, xenofobie, nacionalismu a antisemitismu.

Celá naše společnost má povinnost postavit se antisemitismu a musíme s ním bojovat na každém rohu – ať už na krajní pravici či krajní levici, nebo když jde o extrémní islamisty. Evropská komise dělá vše v rámci svých pravomocí: Nedávno jsme jmenovali koordinátorku boje proti antisemitismu, abychom zajistili, že právní předpisy v boji proti antisemitismu – stejně jako proti rasismu a xenofobii obecněji – jsou správně uplatňovány ve všech členských státech. To se týká popírání holokaustu, které je již zakázano právními předpisy EU, ale 15 zemí je stále ještě plně neuplatňuje. Chci, aby Evropa byla domovem pro všechna společenství.

Jsme rozhodnuti: Nikdy znovu. Protože Evropu nenávisti odmítáme. Protože Evropa bez Židů, by již nebyla Evropou.

(Vystoupení prezidenta Evropské komise u příležitosti Dne obětí holokaustu 27. ledna 2016)

Sdílet:

3 Responses to “Jean-Claude Juncker: “Nikdy jsem si nepředstavoval Evropu, kde synagogy a židovské školy budou muset být stráženy””

  1. montaga napsal:

    Nemůžu si pomoct,ale vzhledem k tomu co zastává za funkci a politiku,kterou prosazuje musí bejt úplnej idiot,jestli si myslel,že to dopadne jinak.

    • gugi napsal:

      Zika virus byl poprvé izolován v r. 1947 u roztomilých opiček rodu makak rhesus v pralese Zika v Ugandě. Virus prokazatelně brání standardnímu vývoji mozku u novorozenců a skutečnost, že proti němu doposud nebyla vytvořena vakcína, způsobil to, že se tisíce dětí narodily se zakrnělým mozkem.
      ***
      Podle pozorování mozkové činnosti značného počtu evropských i českých politiků a většiny evropské populace lze usoudit, že Zika virus se usadil v Evropě i v české kotlině již dávno předtím, než vypukly poplašné zvěsti o jeho výskytu.

  2. gugi napsal:

    …všechno O.K., jen bych se BTW z hlediska jazykového purismu přimlouval za používání správnějšího tvaru „STŘEŽIT“. Tento tvar slovesa jaksi v průběhu posledních let vypadl z povědomí.
    Stráž STŘEŽÍ a ne stráží.

    Obdobný nešvar se objevuje např. u používání zvratného slovesa „zmínit se“.Každý dnes říká: Zmínil jsem. Stejně jako se má správně říkat „opil jsem se“ a nikoli „opil jsem“, tak se má správně říkat: zmínil jsem SE“.
    Ale pozor: klidně se může říkat: „mínil jsem“.

    Jazykozpytec Frydolín Pumpa alias Martin Loser King ☻

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com