Novinky ze života komunity

K čemu poslouží francouzské ultimátum

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius se v pátek vyjádřil, že se Paříž pokusí uspořádat mezinárodní konferenci v naději, že umožní nové izraelsko-palestinské rozhovory o míru, ale pokud tato snaha dojde do slepé uličky, pak je Francie připravena uznat palestinský stát. On a francouzská vláda též ovlivní další evropské státy ke stejnému kroku.

Myslím si, že západní svět zná historii židovského národa po tisíciletí. Palestinci nikdy neměli svůj stát, a i muslimské svatostánky v Jeruzalémě stojí na místě, kde až do doby Římanů byl židovský Chrám. Židé ale žili s muslimy po mnohá staletí v relativně dobrém vztahu (viz Španělsko před Isabelou). Přál bych si, aby to tak pokračovalo a dokonce jsme se po Šestidenní válce, kdy jsme dobyli Jeruzalém, dobrovolně vzdali Chrámové hory pod podmínkou, že ji povede jordánský král Husajn. Ne klika bláznů!!!

Vždy byla v Izraeli vláda, která se snažila o MÍR, ale pokaždé se v posledních okamžicích nesměla jednání ze strany Palestinců ukončit podpisem. Poslední dohodu, kterou mezi Barakem a Arafatem zaštiťoval americký president Clinton v Camp David, odmítl Arafat podepsat. Ještě byl za MÍR nominován na Nobelovu cenu. V Izraeli dostal zbraně proti teroru, které pak v roce 2000 použil proti nám při druhé intifádě a zabil stovky mírumilovných občanů.

Hlavně nepodepisovat mírové dohody! Nyní Francie rovnou říká, že pokud odejdou Palestinci od jednacího stolu, tak stejně uznají palestinský stát. Zdá se, že vše opět začíná znovu.

Sepsáno dle poznámek Petra Erbena, Aškelon

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com