Novinky ze života komunity

Ohlédnutí za úmrtím Marvina Minského, vynálezce umělé inteligence

Marvin_Minsky_at_OLPCb(9. srpna 1927 – 24. ledna 2016)

Koncem ledna zemřel v USA muž, jenž je považován za přírodovědce i filozofa zároveň a významného zprostředkovatele mezi přírodou a duchem, člověkem a strojem. Před více než půlstoletím položil základy oboru prostupujícího téměř každou oblastí naší současnosti – počítačové neboli umělé inteligence.

Marvin Lee Minsky se narodil v roce 1927 do židovské rodiny v New Yorku, vystudoval matematiku na Harvardu a promoval na Princetonské univerzitě. Stal se profesorem elektrotechniky a počítačových a mediálních věd na slavném Massachusettském institutu technologie (MIT) v americkém Cambridge. Zde také se svým kolegou založil Laboratoř umělé inteligence, která od té doby platí za nejdůležitější výzkumné centrum pro umělou inteligenci na světě a líheň teorií, které nalézají další rozvoj a komerční uplatnění v Silicon Valley. Celý život se zabýval fungováním mysli, novými technologiemi a propojením matematiky, kognitivní psychologie a filozofie s informatikou. Teze, která jej proslavila nad rámec vědy, se týká činnosti lidského mozku. Zjednodušeně řečeno: inteligence podle něj není vlastnost sama o sobě, ale vzniká souhrou různorodých a poměrně jednoduchých mechanismů; způsob fungování mozku lze tudíž napodobit uměle, pomocí počítačů.

Za své vědecké publikace a četné technologické vynálezy získal řadu vyznamenání včetně toho nejvýznamnějšího – Turingovy ceny. S jeho základními tezemi se mohla seznámit i široká veřejnost – díky knize „The Society of Mind“ (1986) a kultovnímu Oscarem oceněnému snímku z dílny věhlasného hollywoodského režiséra Stanley Kubrickem „2001: Vesmírná odysea“ (1968), na němž se Minsky spolupodílel jako vědecký poradce.

Marvin Minsky byl nejen badatel, ale i múzicky založený člověk. Měl blízko k umění, zejména k hudbě, o níž řekl: „Hudba je jiný způsob myšlení. Potřebujeme občas přepnout, myslet jinak, nebo se zasekneme.“

V jednom z posledních rozhovorů pro odborný časopis MIT Technology Review naznačil, že je problematické, když se velké firmy jako Google a Facebook vměšují do otázek umělé inteligence; komercializace výzkumu podle něj k cíli nevede. Marvin Lee Minsky zemřel v Bostonu ve věku 88 let.

(Daniela)

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com