Novinky ze života komunity

Tradiční tryzna v Pinkasově synagoze

Před tryznou v Pinkasově synagoze

Před tryznou v Pinkasově synagoze

U příležitosti tryzny za oběti tzv. terezínského rodinného tábora se dnes v pražské Pinkasově synagoze sešli bývalí židovští vězni koncentračních táborů, členové a funkcionáři židovských organizací, zástupci diplomatického sboru a další hosté. Přítomné uvítal Leo Pavlát, ředitel Židovského musea v Praze. S hlavním zamyšlením vystoupila členka Terezínské iniciativy Eva K., které připomněla dobu, kdy vyšel Hitlerův Mein Kampf. Zmínila Wiesenthalovu knihu Slunečnice o vinně a odpuštění, aby svou úvahu zakončila s tím, že odpuštění je pro pamětníky téměř nemožné, ale ke smíření s Němci existuje v zemi našeho západního souseda celá řada dobrých důvodů. Závěrečné modlitby El male rachamim a Kadiš pronesl zemský rabín Karol Sidon. V okamžiku, kdy se začal před celým shromážděním modlit, opustila ostentativně jeho bývalá manželka Vlasta Sidonová synagogu.

Sdílet:

3 Responses to “Tradiční tryzna v Pinkasově synagoze”

  1. Květa napsal:

    Vážená paní Mayerová, při vší úctě – neměla být Vaše výtka spíš než na redakci směřována právě na zmíněnou osobu, která demonstrativně vstala a ze synagogy odešla během toho, co se rabín modlí – a navíc při takové příležitosti? Nebylo spíš TOHLE nevkusné a urážející??

  2. Hana Mayerová napsal:

    Nepřipadá vám nedůstojné ukončit článek o tryzně jako bulvár velmi ubohé kategorie? Je to znesvěcující památku obětí. Osobní animozity v tomto kontextu jsou krajně nevkusné a urážející všechny oběti.

    • Karel Příbramský Jr. napsal:

      Nerozumím této reakci, kdy a kde je to bulvár?
      To už mi přijde jako takové klišé, stále se opakující, když se mi něco nelíbí, co se na tomto blogu píše, tak se to nazve bulvárem, opravdu mi to hlava nebere, proč a z jakého důvodu?
      A pak ta poznámka o znesvěcení památky obětí
      snad ani nemůže být myšlena a brána vážně?!
      Nemyslíte, že co se piety týká, tak naopak zarážející
      je, že závěrečnou modlitbu nepronáší aktuální, mladý
      a perspektivní rabín a hlavně „oficiálně“ rabín pražský,který je ve funkci,
      nýbrž člověk o jehož morálním kreditu a kompatibilitě
      se dá velmi pochybovat?!?!?, dokonce se o ní vlastně ani nemusí pochybovat, je to aktuálně dané jeho mnohými příklady nejen z minula, protože jí už řadně dlouho let nemá?!?! Jak je tohle možné, to je daleko více pohoršující a ve slušné společnosti nepřijatelné, že tam v takovém svatostánku pronáší závěrečnou modlitbu,
      proč zrovna on, komu to prospěje a čemu a komu to slouží??
      A osobní animozity bych do toho netahal, výše uvedený
      článek jsme tady za mořem daleko od domoviny braly především jako aktuální zpravodajství
      z letošního pietního setkání v Pinkasce.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com