Novinky ze života komunity

Ohlédnutí za fyzikem Walterem Kohnem (93), nositelem Nobelovy ceny za chemii

330px-Walter_KohnWalter Kohn se narodil  9. března 1923 ve Vídni. Po anšlusu Rakouska nejdříve musel přejít z akademického na židovské gymnázium, před transportem do koncentráku se zachránil podobně jako československé židovské děti vlakem do Velké Británie. Jeho rodiče zahynuli v Osvětimi. Z Británie odešel do Kanady, zde vstoupil do armády a bojoval proti Němcům. Po válce studoval v Torontu matematiku a fyziku, poté studoval na Harvardu, stal se americkým občanem. V roce 1998 obdržel Nobelovu cenu za chemii, i když byl, jak stále zdůrazňoval, fyzikem. Byl oceněn jeho přínos v oboru kvantové chemie. Přednášel na univerzitě v San Diegu, spolupracoval s Williamem Shockleyem na vynálezu tranzistoru.

Teprve po obdržení Nobelovy ceny si na něho Rakousko vzpomnělo, jemu se ale především vybavovaly v paměti scény ponižování Židů po anšlusu a veřejně prohlásil, že na Rakousko nemá dobré vzpomínky.

Walter Kohn zemřel letos 19.dubna v Santa Barbaře v Kalifornii. V rakouských médiích bylo uveřejněno několik nekrologů, rakouská televize ve zpravodajské relaci ZIB připomněla krátce jeho životopis.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com