Novinky ze života komunity

Izrael potrestal pachatele upálení Muhammada abú Chudajra

Izraelský soud vynesl v úterý důležitý verdikt – odsoudil strůjce a hlavního pachatele brutální vraždy šestnáctiletého Araba k doživotnímu vězení plus dalším dvaceti letům nepodmíněně. Trest smrti Izrael nemá. Vůdce tříčlenné skupiny, 30letý Josef Chaim Ben David, musí rovněž zaplatit rodině oběti odškodné v hodnotě 39 000 dolarů a dalších 5000 dolarů rodině, jejíž dítě se trojice neúspěšně pokusila unést před vraždou Muhammada abú Chudajra. Vláda také Chudajra uznala za „oběť nepřátelského činu“, jakými jsou Izraelci, kteří zahynou při palestinském teroristickém útoku; tento status umožňuje vyplatit Chudajrově rodině vysoké odškodné.

Trojice pod Ben Davidovým vedením arabského mladíka unesla, zbila, škrtila a pak upálila zaživa v létě 2014, údajně jako odvetu za červnovou vraždu tří izraelských teenagerů členy Hamásu, která vedla k izraelské vojenské odvetě v pásmu Gazy. Aby se Ben David a jeho dva komplicové pomstili, hledali náhodnou oběť dlouho a nejprve se pokusili zmocnit sedmiletého arabského dítěte, ale jeho matka jim v únosu zabránila.

Podle státního žalobce je Ben David zlý a krutý člověk, který nereprezentuje civilizovanou společnost, udělal jí ostudu a porušil její hodnoty. Obhajoba se snažila tvrdit, že její mandant trpí duševní chorobou, ale soud to odmítl a v rozsudku ani nezohlednil Ben Davidovu omluvu za čin.

Druzí dva pachatelé jsou nezletilí, ale přesto skončili s nezvykle vysokými tresty. První, sedmnáctiletý, který polil oběť benzinem, dostal rovněž doživotí a musí zaplatit Chudajrově rodině zhruba 9000 dolarů. Druhý, šestnáctiletý, byl odsouzen k 21 letům za napomáhání vraždě a uhradí 8000 dolarů.

Rozsudky jsou velmi významné, protože Izrael je často obviňován, že neměří vlastním lidem stejným metrem jako Palestincům. Každý čin židovského extremisty navíc vyvolává odvetu až vlnu násilných činů. K té vedlo i Chudajrovo upálení, které podnítilo arabské nepokoje. V září přerostly v útoky nožem, automobilem nebo střelnou zbraní, při nichž bylo zabito 29 Izraelců a čtyři cizinci.

V poslední době Izrael zasahuje proti židovským extremistům mnohem razantněji než dřív. Situace se změnila po žhářském útoku na dům v palestinské vesnici Duma na Západním břehu Jordánu loni v červenci, při kterém zahynulo dvouleté dítě i oba jeho rodiče a druhý pětiletý syn je dodnes v nemocnici s popáleninami. Bezpečnostním složkám trvalo pět měsíců, než pachatele vypátraly. Jednadvacetiletý Amiram Ben Uliel se k činu přiznal. I on jej naplánoval jako pomstu za palestinskou vraždu izraelského civilisty. Soud ještě neproběhl, ale po úterním rozsudku je pravděpodobné, že i on dostane doživotí.

Podle bezpečnostní služby Šin Bet působí na Západním břehu jen zhruba stovka náboženských fanatiků ve věku od patnácti do 24 let, kteří útočí na Palestince, zapalují jim domy a automobily, ničí jim majetek nebo vandalizují mešity a kostely. Je ale velmi těžké je vypátrat, protože jsou nesmírně opatrní.

Šin Bet je přesvědčena, že jejich vůdcem je Meir Ettinger, vnuk ultrasionistického izraelsko-amerického rabína Meira Kahaneho, zakladatele krajně pravicové strany Kach a idolu moderních židovských militantních skupin. Šin Bet spojuje Ettingera nejen se žhářstvím v Dumě, ale i s loňským žhářským útokem na historický kostel Rozmnožení chleba a ryb v Galileji. Ettinger je už od září v administrativní vazbě, tedy vězení bez soudu a obvinění, a s ním i řada dalších extremistů. Administrativní vazba je protiteroristické opatření většinou uplatňované proti Palestincům, které se používá v případech, kdy proti obviněnému neexistují přímé důkazy. Ty vyšetřovatelé nemají ani proti Ettingerovi, a není proto jasné, zda stane před soudem.

Skončila nebo skončí před ním ale řada jiných židovských extremistů. V loňském roce padlo 90 obvinění. Letos koncem dubna bylo obžalováno sedm členů údajné teroristické skupiny, která se pokusila hodit zápalnou bombu na palestinskou rodinu a dopustila se dalších dvanácti činů, jako vandalismus, házení kamení nebo útoky. V březnu byl ke dvěma letům vězení odsouzen mladý Izraelec za šíření dokumentu, který podněcoval k násilí proti Palestincům. Obviněn byl i mladík, který projevoval nenávist proti Arabům na Facebooku. Před vojenským soudem také skončí 19letý vojín, který zastřelil již přemoženého palestinského útočníka ležícího na zemi. Obvinění rovněž čeká deset mladíků, kteří se na oslavě ultraortodoxní svatby radovali z vraždy palestinského nemluvněte ve vesnici Duma a snažili se zapálit jeho fotografii.

Židovský extremismus se rozbujel po podpisu dohod z norského Osla v roce 1993, jimiž Izrael povolil vznik palestinské samosprávy a předal jí vládu nad částí Západního břehu. První obětí náboženských fanatiků, kteří odstoupení historicky židovského území odmítají, se stal v roce 1995 premiér Jicchak Rabin, jehož zastřelil ultraortodoxní žid Jigal Amir. Přesto byl ještě mnoho let potom postoj úřadů i soudů vůči radikálům vlažný. Židovské násilí se však stupňuje – vloni extremisté provedli 16 teroristických útoků, což je sice stejný počet jako v předchozím roce, ale s vyšší závažností i množstvím mrtvých a zraněných. Teď se ale Šin Bet domnívá, že má všechny hlavní fanatiky za mřížemi nebo ve vazbě.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com