Novinky ze života komunity

Muslim londýnským starostou

800px-Sadiq_KhanSadiq Khan (45 let), kandidát labouristické strany je prvním muslimským starostou Londýna. Ve volbách porazil kandidáta konzervativní strany Zaca Goldsmitha poměrem hlasů 57:43. Khan si získal voliče sliby, že nechá postavit tisíce nových bytů. Za 8 let starostování konzervativního Borise Johnstona, který je euroskeptikem, se neustále zvyšovaly ceny bytů i jejich nájmů a tím ztratila konzervativní strana své pravidelné voliče z okrajových čtvrtí Londýna, kteří byli nuceni se přestěhovat do lacinějších bytů v okolních obcích Londýna.

Sadiq Khan voliče oslovil dobře vedenou předvolební kampaní, od antisemitských výroků bývalého labouristického londýnského starosty Livingstona se šikovně distancoval a výroky konzervativců, že se přátelí s islamistickými kazateli, označil za pomluvy. Někteří komentátoři jsou toho názoru, že mu pomohl i jeho proletářský původ. Je synem pakistanských přistěhovalců, jeho otec byl řidičem autobusu, matka švadlenou. On sám se vypracoval, studoval práva a od roku 2005 je členem dolní sněmovny britského parlamentu.

Rozdíl mezi oběma kandidáty nemůže být ani větší. Zac Goldmith (41 let) je synem židovského multimilionáře, absolventem soukromé elitní školy Eton College (založené v roce 1440). Členem parlamentu je od roku 2005. Také on sliboval postavit více bytů, zdůrazňoval své zásluhy o ekologii, že zlepší městskou hromadnou dopravu, ale výsledek voleb ukázal, že jeho předvolební kampaň nebyla vedena dobře.

A tak zbývá jen otázka, zda Sadiq Khan své předvolební sliby splní.

Sdílet:

4 Responses to “Muslim londýnským starostou”

  1. Květa napsal:

    Český rozhlas Plus:
    „Postavil se i proti antisemitským výrokům některých svých spolustraníků, včetně Kena Livinstona, někdejšího držitele téže funkce, do které byl Khan právě zvolen. Krátce po svém zvolení se také zúčastnil uctění památky obětí holokaustu za účasti představitelů britských Židů – i to byla odpověď jak těm, kdo ho viní ze skrytého islámského extremismu, tak i labouristické levici s jejími protižidovskými sklony.“

    Více zde:
    http://www.rozhlas.cz/plus/nazory/_zprava/jan-fingerland-britskou-levici-muze-zachranit-muslim–1611633

    • gugi napsal:

      …jsem přesvědčen, že je servisem svých souvěrců. Ať už jakékoliv denominace. That´s all folks…☻

  2. gugi napsal:

    PAKI IS PAKI… GOD SAVE LONDON…☺

  3. Květa napsal:

    Ano, za Borise Johnsona se normální pracující museli odstěhovat mimo Londýn – včetně pro město nezbytných policistů, zdravotních sester a hasičů – až si vedení města uvědomilo, že tito lidé musejí přece jen bydlet blíž, aby mohli vykonávat své profese a byli více „po ruce“. Tak pro ně město vyčlenilo určité procento bytů v drahých nových domech s vysokým nájmem a umožnilo jim tam bydlet za nižší náklady. Zato ale musejí používat jiný vchod/východ než jejich bohatí sousedé!!! Jak za královny Viktorie. Tak uvidíme, jak se teď věci změní…

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com