Novinky ze života komunity

Gita Zbavitelová: Britská Labouristická strana a antisemitismus

Poslední místní a regionální volby v Británii provázel bezprecedentní skandál opoziční Labouristické strany. Těsně před nimi se ukázalo, že je prošpikovaná lidmi s antisemitskými a protiizraelskými názory, kteří se je ani nesnaží skrývat. Kontroverzní smýšlení má ostatně i předseda Jeremy Corbyn, který nazývá „svými přáteli“ teroristická hnutí Hamás a Hizballáh. Jak upozorňují některé izraelské servery, „ryba smrdí od hlavy“.

Labouristi však chtěli volby vyhrát, a tak Corbynovi nezbylo než proti antisemitům zakročit. Pozastavil členství muslimské poslankyni, která vyzývala k vystěhování Izraelců do Ameriky. Tentýž osud potkal bývalého starostu Londýna Kena Livingstonea, který prohlásil, že „Hitler byl sionista, než zešílel a povraždil šest milionů Židů“. Dále Corbyn pozastavil členství místopředsedkyni labouristické pobočky ve Wokingu za prohlášení, že „Židé mají velké nosy a vraždí utlačované“. Další představitelka strany zaplatila stejně za výrok, že „Hitler byl největší osobností v dějinách“, a za vyjádření naděje, že „Írán vymaže Izrael z mapy atomovou bombou“. Pozastavení členství postihlo i desítky labouristických členů nejrůznějších městských zastupitelstev; těsně před volbami unikla zpráva, že jich bylo až padesát. Podle deníku Daily Telegraph je to však „jen špička ledovce“, neboť antisemitismus je mezi labouristy velmi rozšířený.

Jeremy Corbyn hlasitě ujišťoval voliče, že strana je „jednoznačně proti antisemitismu“, ale přiznal, že „určité antisemitské názory“ se v ní vyskytují. On sám se však odmítl zříci svých „přátel“ Hamásu a Hizballáhu; prohlásil, že dlouhodobě podporuje práva Palestinců a je třeba „jednat s každým“.

Problém s antisemitismem nemají jen labouristé, ale celá Británie. Počet antisemitských útoků neustále roste; vloni jich bylo zaznamenáno okolo jednoho tisíce, o čtvrtinu víc než v roce předchozím. Množství fyzických napadení Židů dokonce stouplo o 50%. A labouristi, jimž bylo pozastaveno členství, nemají podle svých výroků problém jen s nenávistí vůči Židům, ale se samotnou existencí židovského státu. Livingstone v den voleb konstatoval, že „založení Izraele bylo obrovskou katastrofou“.

Skandál v Labouristické straně ohrožoval šance jejího kandidáta na post londýnského starosty. Boj v metropoli se symbolicky odehrával mezi labouristou – muslimem, synem pákistánských přistěhovalců Sadiqem Khanem, a židovským konzervativcem Zacem Goldsmithem. Vyhrál Sadiq Khan – a všechny nesmírně překvapil. Jeho první veřejnou akcí byla účast na židovském ceremoniálu u příležitosti Dne holokaustu. Velmi ostře se vymezil vůči všem formám rasismu a odsoudil antisemitismus, zejména ve vlastní straně. Prohlásil, že je nepřípustné, aby před židovskými školami a synagogami museli hlídkovat policisté, a slíbil, že bude postupovat tvrdě vůči extremismu obecně. Chce navštívit Tel Aviv a budovat mezináboženské mosty.

Paradoxně se tak nejráznějším zastáncem Židů možná stane první muslimský starosta Londýna v dějinách i západoevropské metropole vůbec.

Gita Zbavitelová, ČRo

Sdílet:

One Response to “Gita Zbavitelová: Britská Labouristická strana a antisemitismus”

  1. Nacisté vehementně likvidovali Židy a ti pod deštníkem holokaustu mírnými způsoby likvidují své Araby.V tom bude asi podstata toho co se s antisemitismem děje.Zbavitelová je zručná řemeslnice,takže si schladila žáhu na labouristech a zabalila to do popisu příběhu jak to teď chodí v Britsku.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com