Novinky ze života komunity

Alexander Van der Bellen je novým rakouským prezidentem

volební plakát_Alexander Van der BellenPotom, co první kolo přesvědčivě vyhrál kandidát pravicové populistické FPÖ Norbert Hofer a také v televizních debatách, ve kterých byl jeho protivníkem  Alexander Van der Bellen, kandidát Strany zelených, působil přesvědčivěji, tak dokonce i sázkové kanceláře předpokládaly, že volby v druhém kole vyhraje Norbert Hofer. To se ale v neděli večer nepotvrdilo. Po sečtení všech hlasů z volebních místností se sice většina 52% rozhodla pro Hofera, ale ti, co volili korespondenčně, se spíš klonili na stranu Van der Bellena a tak to bylo v neděli 50:50. Teprve v pondělí krátce před 17.hod byly sečteny všechny volební lístky, které došly poštou, byl rozhodnuto. O 30 tisíc hlasů vyhrál Alexander Van der Bellen a Evropa si oddychla.

Rakouská společnost je polarizovaná, avšak to neznamená, že všichni ti, kteří se rozhodli pro Hofera, jsou pravicoví extremisti, byli to hlavně voliči, kteří měli dost politiky vlád socialistů a lidovců, kteří nechápali potřeby a obavy obyčejných lidí. Chtěli změnu a tu jim nabídl Norbert Hofer.

Evropská unie se zase obávala, že při zvolení Norberta Hofera spolkovým prezidentem, bude Rakousko další zemí, která bude chtít z EU vystoupit. To ale Hofer popřel. To, že hlasoval proti vstupu Rakouska do EU je minulostí, nyní si přeje, aby Rakousko v EU zůstalo. Na druhé straně zdůrazňoval, že bude-li zvolen prezidentem, využije svých pravomocí více, než to činili jeho předchůdci. Naznačoval, že by mohl odvolat vládu a vypsat předčasné parlamentní volby.

Závěrem je třeba dodat, že Van der Bellen získal hodně hlasů díky tomu, že nový spolkový kancléř socialista Christian Kern provedl nutné změny ve vládě a začal provádět jinou politilku, než jeho předchůdce.

Sdílet:

One Response to “Alexander Van der Bellen je novým rakouským prezidentem”

  1. gugi napsal:

    …na gut, etwas zwischen Freud und Kreisky. Kann man nichts mehr machen ….☻☻☻

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com