Novinky ze života komunity

Dovětek k rakouským prezidentským volbám

Šéf Svobodných Heinz Christian Strache zvažuje podání protestu proti výsledku prezidentských voleb

Šéf Svobodných Heinz Christian Strache zvažuje podání protestu proti výsledku prezidentských voleb

Zvolením Alexandera Van der Bellena ve druhém kole prezidentských voleb, které bylo velmi těsné, debata o tom, co to pro Rakousko znamená, kam se bude rakouská politika ubírat, neskončila. Evropa si oddychla, ale pravicový populismus tím z evropské scény nezmizel. Podle prognóz vyhraje ve Francii v příštím roce prezidentské volby Marine Le Pen. Její Front National se zbavil jejího antisemitskými výroky proslulého otce a také Svobodní v Rakousku prohlašují, že jsou přátelsky nakloněni k Izraeli a odsuzují muslimský, především arabský, terorismus. Před 2.kolem prezidentských voleb Norbert Hofer v rozhovoru s redaktorem rakouských televizních zpráv Arminem Wolfem řekl, že má kladný vztah k Izraeli a při své návštěvě Jeruzaléma byl i v Knesetu. Armin Wolf kontroval: „Ale nikde o tom není záznam, nemají ho Izraelci a nemá ho nikdo v Rakousku.“ Hofer u svého tvrzení zůstal.

Je výsledek rakouských prezidentských voleb definitivní? V sobotu se totiž předseda Svobodných Heinz Christian Strache v pořadu rakouského rozhlasu ORF Im Journal zu Gast nechal slyšet, že je velmi pravděpodobné, že podá protest proti výsledku voleb. Má důkazy, že nesrovalosti se týkají 30 000 hlasů. Čas podat protest má do 8.června. Zároveň napadl systém korespondenční volby.

Téměř 50 % hlasů pro Norberta Hofera v prezidentských volbách je odpovědí voliče na 10 lety vlády koalice sociální demokracie a lidovců. Svobodní nabízejí jednoduchá řešení problémů, ale vtírá se otázka, zda to nejsou jen prázdná slova bez promyšleného plánu, jak se mají problémy řešit.

Sdílet:

2 Responses to “Dovětek k rakouským prezidentským volbám”

  1. Denny napsal:

    Tak kostky jsou vrženy, Strache tentokrát nestrašil, protest podal k Ústavnímu soudnímu dvoru. Snad je 8.červen pro Rakousko příznačný, 8.6.1986 se stal Kurt Waldheim rakouským prezidentem. Izrael tehdy odvolal svého velvyslance.

  2. Žibřid napsal:

    K rakouským prezidentským volbám se vyjádřil Václav Klaus v minulém čísle týdeníku Týden. O hodně stran dál je článek Marka Kerlese, který obsahuje mnoho velmi užitečných informací o Svobodné straně Rakouska. Jinak si myslím, že pan Strache nakonec žádný protest nepodá. On tím strašil i v minulosti, ale jenom strašil.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com