Novinky ze života komunity

Papež František i vrchní rabín Spojeného království se vymezili proti diskriminaci homosexuálů

Papež František nepřestává překvapovat. Naposledy se tak stalo v rozhovoru s novináři na palubě leteckého speciálu cestou z Arménie, když prohlásil, že křesťané a katolická církev by měli požádat homosexuály o odpuštění za to, jak se s nimi v minulosti jednalo. Na otázku, zda je omluva po střelbě v gay clubu v americkém Orlandu, kde zemřelo 49 lidí, ještě naléhavější, papež přitakal. Podle agentury Reuters rovněž uvedl, že by církev měla požádat o odpuštění i za to, jak jednala se ženami, jak přivírala oči nad dětskou prací a za to, že v minulosti „požehnala mnoha zbraním“.

Po zmíněném teroristickém útoku v Orlandu se k slovu přihlásil také vrchní ortodoxní rabín Spojeného (zatím) království Efraim Mirvis, o němž jsme ostatně na těchto stránkách již psali. „Musíme otevřeně uznat, že existují místa, kde přetrvává metla homofobie, dokonce v našich vlastních komunitách, a to je naprosto nepřijatelné.“ Dodal, že je odpovědností duchovních vůdců zasáhnout, je-li „nenávist nábožensky motivována.“ „Jednoznačné odsouzení teroristických útoků (…) je důležitým začátkem, ale samo o sobě není dostačující. Tváří v tvář tak nevýslovnému násilí musíme zpytovat vlastní svědomí. (…) Po Orlandu musíme učinit další krok nad rámec odsouzení a otevřít naše srdce a synagogy, tak, aby se žádný Žid necítil persekvovaný nebo vyloučený z našich komunit,“ cituje Mirvisova slova britský židovský týdeník The Jewish Chronicle.

V obdobném duchu se předtím vyjádřila vrchní britská rabínka pro reformní judaismus Laura Jannerová-Klausnerová. V duchovním pořadu rozhlasové stanice BBC, jehož je tato velmi angažovaná představitelka progresivního judaismu častým hostem, zdůraznila, že za potírání homofobie jsou odpovědní „zbožní lidé, zejména duchovní.“

 

D.T. podle zahr. tisku

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com