Novinky ze života komunity

Odešel Elie Wiesel. Co jej pojilo s Českem?

Elie Wiesel na konferenci Forum 2000 (archiv Nadace Forum 2000)

Elie Wiesel na konferenci Forum 2000 (archiv Nadace Forum 2000)

Pravděpodobně světově nejproslulejší představitel generace přeživších holokaust, spisovatel Elie Wiesel, zemřel v sobotu 2. července ve věku 87 let. „Bude nám chybět jako spisovatel, intelektuál, bojovník proti genocidám, politický glosátor se vždy novými a neotřelými pohledy na témata globálního významu. Ale především jako člověk a přítel,“ uvedl pro ČTK v reakci na Wieselovo úmrtí předseda Federace židovských obcí Petr Papoušek.

Wiesel se narodil 30. září 1928 v rumunském Sighetu. Vyrůstal v chasidské náboženské tradici, navštěvoval cheder. S oblibou o sobě říkal již v době, kdy byl uznávaným autorem a stýkal se s prezidenty, že je jen ješiva bocherem ze Sighetu. Toto období před druhou světovou válkou, kdy jeho jazykem byla jidiš, jej nejen formovalo, ale po celý život z něj otevřeně čerpal.

Kniha Jiřího Žáka o Buchenwaldu, která vyšla v roce 1945

Kniha Jiřího Žáka o Buchenwaldu, která vyšla v roce 1945

V květnu 1944 je Wiesel s celou rodinou transportován do Osvětimi. Zde umírá jeho matka a jedna ze sester. V lednu 1945 jednotky SS evakuují vězně před postupující Rudou armádou a Elie se s otcem dostává do Buchenwaldu, kde přichází o otce. Elie se stane součástí skupiny asi 1300 vězněných dětí, které se podaří místní odbojové skupině, v níž hráli klíčovou roli čeští komunisté Antonín Kalina a Jiří Žák, zachránit. Po osvobození se dostává jako sirotek do Francie, kde vystudoval Sorbonnu.

Elie Wiesel patřil mezi přátele prezidenta Václava Havla, s nímž v roce 1997 spoluzaložil tradici výročních konferencí Forum 2000, kde byl pravidelným hostem. Byl jedním z nepřehlédnutelných hlasů, který se v 90. letech zasadil o mezinárodní připomínku holokaustu.

Byl autorem více než čtyřiceti děl beletrie i literatury faktu a dvoudílných pamětí. Za svou literární tvorbu i za činnost na poli lidských práv obdržel řadu ocenění, mezi jinými i americkou Prezidentskou medaili svobody.

Sdílet:

3 Responses to “Odešel Elie Wiesel. Co jej pojilo s Českem?”

  1. gugi napsal:

    …neměl rád Izrael …

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com