Novinky ze života komunity

USA: Váleční veteráni židovského původu kritizují Donalda Trumpa

200px-Jewish_War_Veterans_logo

Organizace židovských válečných veteránů USA (JWV) ostře odsoudila “nehorázné poznámky” prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na adresu rodičů zabitého amerického muslimského vojáka Humayuna Khana. Kapitán Khan padl v roce 2004, když se snažil ochránit své vojáky před sebevražedným atentátníkem.

Jak známo, jeho otec Khizr Khan vystoupil během posledního dne nominačního sjezdu Demokratické strany a pronesl vášnivou řeč, v níž s ústavou v ruce vyzval Donalda Trumpa, aby se choval jako zodpovědný vůdce, neurážel muslimy a nezakazoval jim vstup do USA. Trump podle něj neví, co je to oběť na obranu Spojených států. „Vy jste neobětoval nic a nikoho,“ vzkázal mu s manželkou Ghazalou po boku.

Na její adresu Trump vzápětí veřejně prohlásil, že během projevu svého muže mlčela, protože muslimové svým ženám zakazují mluvit. Paní Khanová však v televizi MSNBC vysvětlovala, že nepromluvila pouze z obavy, že by se rozplakala a zkolabovala.

Židovští váleční veteráni ve svém ostře formulovaném prohlášení označili Trumpův výrok na adresu paní Khanové za „nevýslovně hanebný“. Kromě toho se v prohlášení praví:

„Pan Trump překročil hranici. A nejen jednu. Kapitán Khan zahynul v boji, když se chrabře snažil zachránit ostatní… Sloužil naší zemi. Je pohřben na Arlingtonském národním hřbitově spolu s dalšími vojáky různého etnického a náboženského původu. Sloužili naší zemi. Pan Trump nikoliv. (…) JWV je apolitická organizace. Kandidáty či strany nepodporujeme ani se proti nim nestavíme. Toto odsouzení je namířeno proti Vám osobně. Vy, pane Trumpe, si zasloužíte naše opovržení.“

JWV byla založena v roce 1896 a je jednou z nejstarších a stále aktivních veteránských organizací v USA.

D.T. podle zahr. zdrojů

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com