Novinky ze života komunity

Izraelští a němečtí vědci dosáhli průlomu ve výzkumu melanomu kůže

Dr. Carmit Levy

Dr. Carmit Levy

Každých 52 minut umírá na světě jeden člověk na následky zhoubného melanomu kůže. Izraelští badatelé ve spolupráci s vědci z německého Heidelbergu nyní odhalili, jak se tato nejagresivnější forma rakoviny kůže šíří. Jejich poznatky by měly přispět k tomu, aby se z melanomu stala „snadno léčitelná nemoc“, jak v úterý oznámila univerzita v Tel Avivu.

Dosud platí, že jsou-li zhoubné melanomy objeveny včas, jsou šance na vyléčení velmi vysoké. Pokud ovšem již nastalo šíření metastáz, je průběh onemocnění ve většině případů smrtelný. Celosvětově počet nových onemocnění zhoubným melanomem výrazně stoupá.

Vědci nyní zjistili, že zhoubné melanomy vysílají miniaturní váčky, tzv. vezikuly, které se usazují na dalších orgánech a „připravují“ je na příjem metastáz. To, co ohrožuje život pacienta, není původní nádor viditelný na kůži. „Nebezpečí vychází z metastáz, které transportují nádorové buňky usazující se v životně důležitých orgánech, jako jsou mozek, plíce nebo játra,“ vysvětlila vedoucí izraelského vědeckého týmu Carmit Levy.

Výzkumníci zároveň objevili dvě chemické látky, které zmíněný proces dokáží zablokovat, „čímž se stávají slibnými kandidáty na budoucí léky,“ praví se ve sdělení telavivské univerzity.

Izraelští vědci spolu se svými kolegy z Německého centra pro výzkum nádorových onemocnění v Heidelbergu uveřejnili svou studii vůbec poprvé v odborném časopise „Nature Cell Biology“, který vyšel v pondělí. Podle Carmit Levy studie představuje významný krok k definitivní léčbě.

 

Sdílet:

2 Responses to “Izraelští a němečtí vědci dosáhli průlomu ve výzkumu melanomu kůže”

  1. gugi napsal:

    Vědci se tak patrně nechali inspirovat tím, co ví každý průměrný bezpečnostní expert.☺

  2. gugi napsal:

    …obdobné procesy probíhají v makrosociálních poměrech, např. v průběhu subversivní činnosti buněk, majících za úkol rozvrátit různé státní struktury ….☻☻☻

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com