Novinky ze života komunity

Ústřední rada Židů v Německu je zneklidněna vzestupem Alternativy pro Německo

Josef Schuster, předseda Ústřední rady Židů v Německu

Josef Schuster, předseda Ústřední rady Židů v Německu

Pravicově-populistická a silně euroskeptická strana Alternativa pro Německo (AfD) pokračuje ve svém úspěšném tažení jednotlivými zemskými parlamenty. V dnešních volbách v Meklenbursku – Předním Pomořansku, kde má svůj volební obvod také spolková kancléřka Angela Merkelová, se s bezmála 21% hlasů stala po sociální demokracii druhou nejsilnější stranou a o 2 % poprvé v historii předstihla vládnoucí Křesťansko-demokratickou unii (CDU). Ta zaznamenala v Meklenbursku-Předním Pomořansku svůj doposud nejhorší výsledek. AfD, která svou volební kampaň postavila zejména na odmítání přistěhovalectví, je tím pádem zastoupena již v devíti ze šestnácti zemských parlamentů: kromě Meklenburska-Předního Pomořanska také v Sasku, Braniborsku, Durynsku, Hamburku, Brémách, Porýní-Falci, Badensku-Württembergu a Sasku-Anhaltsku.

Úspěch AfD znepokojuje nejen tradiční politické strany, ale také židovskou komunitu. Již několik dnů před volbami to otevřeně přiznal předseda Ústřední rady Židů v Německu Josef Schuster, když serveru Huffington Post řekl: „Židovská pospolitost v Německu sleduje vzestup AfD se starostí.“ Tato strana se podle něj vyznačuje „velkou netolerancí vůči Muslimům a jiným menšinám v naší zemi“ a v jejím stranickém programu jsou obsažena i usnesení zaměřená „proti židovskému životu.“

Schuster dále uvedl, že strana podněcuje strach a předsudky a vytváří obraz nepřítele, čímž ohrožuje soudržnost společnosti. Do svých řad přijímá také antisemity a popírače holocaustu. S tím souhlasí také německý expert na antisemitismus Jan Riebe, podle něhož se strana vyznačuje „širokým antisemitským proudem.“ Její voliči se přitom rekrutují ze všech společenských vrstev, věkových skupin  i úrovní vzdělání, což je dle odborníků také recept jejího úspěchu.

Ústřední rada Židů v Německu doufá, že „etablované demokratické strany naleznou způsob, jak snížit podporu AfD a účinněji potírat pravicový extremismus.“ Mnoho času jim na to nezbývá; další zemské volby do berlínského zastupitelstva se konají už za dva týdny.

D.T. podle zahr. zdrojů

 

 

Sdílet:

2 Responses to “Ústřední rada Židů v Německu je zneklidněna vzestupem Alternativy pro Německo”

  1. Jan napsal:

    Jsem přítelem židů, vždyť náš Spasitel přišel na zemi jako žid, židé také mají s Bohem jedinečnou a nezrušitelnou smlouvu.
    Proto je pro mne velmi těžké pochopit proč někteří židé podporují islamizaci Evropy. Vždyť islám chce zničit jak křesťany tak židy! Pokud se staví na stranu muslimů logicky se staví proti křesťanům.
    Zřejmě jste Stvořitele něčím hodně naštvali, že toto dopouští.

  2. Denny napsal:

    V březnu se ve Frankfurtu nad Mohanem konala 4-denni konference o islamistickém terorismu, kde Josef Schuster varoval před importovaným antisemitismem části islamských žadatelů o azyl. Doslova řekl:“ Uprchlíkům je třeba zprostředkovat jiný obraz o židovství.“ V této věci se toho událo velmi málo jak ze strany Ústřední rady židů, tak ze strany vládních stran. Pozdě bycha honiti, pravicový radikalismus je na vzestupu v celé západní Evropě.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com