Novinky ze života komunity

Lety kolem sněmovny aneb k čemu je dobrý Lustig

Babišovu výroku o táboru v Letech jsme se věnovali, ale pozornost si zaslouží i následné „vyřešení“ celé kauzy. Babiš se tak trochu omluvil („…omlouvám se za větu, i když takhle nikdy nebyla řečena…“), ale především se jel na místo bývalého tzv. cikánského tábora podívat. Nikdy tam nebyl, tak měl možnost se seznámit s reáliemi. Paradoxně může jeho varnsdorfské zamyšlení o Letech významně přispět k dořešení celé ostudné záležitosti kolem prasečáku. Potud je vše v pořádku.

Dalo se očekávat, že v době předvolebního boje si ostatní politické strany nenechají  Babišův přešlap ujít. Včera to bylo nejvíce sledované téma poslanecké sněmovny. Je samozřejmě otázkou, zda mu taková účelová masáž u většiny české populace spíše nepomůže. Za povšimnutí ale stojí Babišem zvolená obrana.

„Svůj postoj k holokaustu jsem jednoznačně vyjádřil tím, že jsem se přátelil s Arnoštem Lustigem, že jsme chodili spolu na večeře a že jsem sponzoroval jeho knížky,“ řekl podle LN včera Babiš. Tento deník měl včera dokonce celou názorovou stránku věnovánu obraně svého majitele. Pavel Chalupa zde v textu s názvem „Lustigův přítel popíračem holokaustu?“ píše o tom, jak Babiš podporuje jeho projekt Vlak Lustig, jak byl s celou rodinou na představení.

Arnošt Lustig je již pět let po smrti a nemůže to sám komentovat. Jak souvisí Lustig a jím popisované židovské utrpení v období holokaustu s Babišovým hodnocením utrpení Romů v Letech?  Osud protektorátních Romů se v mnohém sice podobal osudu Židů, byli vražděni v Osvětimi, ale to nedává důvod, aby se Babiš schovával za Lustiga. Romové mají své organizace a představitel. Lustig by Babišovi asi řekl: „Bejku, plácl si velkou hloupost. Omluv se za ni a nerozmazávej to!“ Vnímaní historie se téměř vždy ve společnosti zatemní, když se dostane na politická kolbiště jako útočný nástroj. O holokaustu to platí o to víc, že stále vyvolává silné emoce.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com