Novinky ze života komunity

Poslední grandslamový turnaj roku US Open skončil

Pojem grand slam je původně karetní výraz, a to z bridže. Vyjadřuje, že jedna dvojice získala ve hře všechny „štychy“ neboli zdvihy. V tenisu jsou to 4 turnaje: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open. Kdo vyhraje všechny v jednom roce, má grand slam. V amerických médiích probíhá slovní bitva, zda by se místo grand slam nemělo říkat masters, protože málokomu se podaří v jednom roce vyhrát všechny 4 významné turnaje. Výrazu masters se používá v golfu a tenisté jsou zvyklí na grand slam.

V letošním US Open bylo jako vždy dost překvapení. Příjemným a pro novináře největším překvapením byl postup Karolíny Plíškové do finále dámské dvouhry, kde podlehla Němce polského původu Angelique Kerberové 3-6, 6-4, 4-6. Dalším překvapením bylo, že pánskou dvouhru nevyhrál Novak Džokovič, ale Stan Wawrinka. Překvapilo také brzké vyřazení Miloše Raoniče (5) z Kanady již ve 2.kole a vyřazení Rafaela Nadala v osmifinále.

Pánskou čtyřhru vyhrál britsko-brazilský pár Jamie Murray/Bruno Soares. Do finále dámské 4-hry postoupila Lucie Šafářová s Američankou Mattek-Sands a nikdo nevěřil, že porazí na 1 nasazené Francouzky Garcia / Mladenovič, ale to se nakonec stalo. Srdečně blahopřejeme.

Smíšenou čtyřhru vyhrála německo-chorvatská dvojice Laura Siegemund / Mate Pavič.

U juniorů jsme uvedli, že nás potěšily úspěchy izraelských nadějí a nyní doplňujeme, že Slovenka Viktorie Kuzmová, nasazená jako 13., postoupila až do finále, kde se střetla s nasazenou 5 Američankou Kaylou Day. Překvapení se nekonalo, juniorku vyhrála Kayla Day. Juniorským vítězem se stal Kanaďan Felix Auger Aliassime.

Tenisový rok sice neskončil, ale grand slam máme za sebou.

Sdílet:

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com